Capacitatea de cogenerare instalata in Romania este subutilizata, fiind destinata doar cererii sezoniere de energie termica utilizata pentru incalzire, a declarat miercuri vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Dumbraveanu.
“Majoritatea agregatelor tehnologice instalate inainte de 1998 sunt supradimensionate, nefiind adaptate noilor conditii de producere a energiei termice”, a precizat Dumbraveanu.
Potrivit acestuia, se poate observa un pret descendent pentru cerea de energie termica pentru incalzire de circa 4% media anuala.
“Reducerea are loc ca urmare a regimului termic mediu situat peste norma climatologica, masurilor de economisire a energiei, dar si a debransarilor”, a punctat vicepresedin tele ANRE.
105 MW, instalati in capacitati de cogenerare
Acesta a explicat ca in perioada 2009 – 2011 au fost instalati in capacitati de cogenerare 15 MW de pe baza de biomasa si 90MW pe baza de combustibil fosil.
Dumbraveanu a mai spus ca ponderea de energie termica utila produsa in cogenerare, in totalul de productiei de energie termica, este de 67%.
Schema de sprijin pentru cogenerare a fost implementata in Romania incepand cu 1 aprilie.