Cantecul balenelor albastre a scazut in intensitate

Sunetele balenelor albastre au devenit si mai misterioase. Cercetatorii de la Institutul de Oceanografie Scripps, Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei SUA si de la compania privata de cercetare WhaleAcoustics au descoperit ca frecventa sunetelor a sapte populatii de balene albastre a scazut in ultimii 40 de ani, informeaza New York Times.

Oamenii de stiinta sustin ca sunetele, care, apreciaza acestia, provin de la masculi in cautare de partenere, au scazut cu 30% in anumite populatii. De asemenea, majoritatea sunetelor se afla la un nivel imposibil de detectat de urechea umana.

Cercetatorii nu-si explica de ce balenele albastre, din locuri atat de diferite precum nordul Pacificului si Oceanul de Sud care inconjoara Antarctica, au sunete tot mai scazute in intensitate.

John Hildebrand, unul dintre autorii studiului, sustine ca o explicatie posibila ar fi o revenire a populatiilor de balene albastre dupa interzicerea vanatorii comerciale in anii 70.

Cercetatorii cred ca doar masculii canta, iar femelele isi aleg partenerii in functie de marime. In plus, oamenii de stiinta sustin ca un cantec mai intens inseamna un mascul mai mare.

Cand populatiile erau mai mici, balenele ar fi fost nevoite sa cante mai intens pentru a putea fi auzite.

Populatiile de balene albastre inregistreaza o crestere de 5% in fiecare an, estimeaza cercetatorii. Acestia mai apreciaza ca in prezent exista 25.000 de balene, fata de 300.000 inainte de permisiunea vanatorii. Numarul din prezent a crescut de la un nivel de aproximativ 10.000 de balene.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri