Canicula creste pericolul radiatiilor solare

Vremea pare ideala pentru plaja, meteorologii anunta temperaturi de peste 30 de grade, iar statiunile de pe litoral, cat si strandurile sunt luate cu asalt, mai ales la sfarsit de saptamana. Aceste temperaturi crescute favorizeaza insa si cresterea in intensitate a radiatiilor solare, care sunt periculoase pentru sanatate.

Multi turisti nu tin insa cont de pericolul radiatiilor ultraviolete ale caror valori cresc vara si se expun la soare, de multe ori fara sa se protejeze.

„Ultravioletele sunt radiatii de lungime de unda mica si foarte mica, produse de soare, ce au insa o putere energetica imensa. Sunt invizibile, subtiaza stratul de ozon, iar atunci cand depasesc valorile-limita pot sa distruga tot ceea ce inseamna viata“, spune Dumitru Balta, meteorolog la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Calculul indicelui UV se face in functie de pozitia soarelui si de gradul de acoperire a cerului cu nori. La amiaza, cand soarele frige, ultravioletele sunt si ele mai puternice.
Valoarea normala a indicelui UV, 6 unitati

In lunile de vara, indicele UV poate sa treaca de 6 unitati, valoarea maxima admisa, peste care, se inregistreaza un risc crescut pentru organism, si sa ajunga la 8 sau 9 unitati, dar acest fenomen, potrivit specialistilor, este firesc pentru perioadele in care activitatea Soarelui este intensa.

„Valorile indicelui UV, de 7, 8 sau 9 unitati, sunt normale pentru perioada de vara, cand soarele straluceste mai puternic, iar depasirea pragului de 6 unitati nu trebuie sa creeze panica sau sa aduca in presa sintagme de genul <cod rosu de radiatii>, care nu sunt proprii specialistilor in meteorologie. Trebuie doar ca oamenii sa nu se expuna la soare intre orele 11.00 si 17.00 sau sa-si ia masuri de precautie, ca in fiecare vara”, a mai spus Dumitru Balta.

Ultravioletele pot fi fatale pentru piele

Efectul radiatiilor ultraviolete asupra pielii, atunci cand ne expunem indelung la soare, poate deveni insa fatal, o mare parte din bolile grave de piele, cum ar fi cancerul, fiind puse pe seama acestui fenomen.

Specialistii spun insa ca, intre orele 11.00 si 17.00, atunci cand indicele de radiatie ultravioleta (UV) depaseste, mai ales vara, valoarea maxima admisa, de 6 unitati, se inregistreaza un risc crescut pentru organism.

La mare, nivelul radiatiilor ultraviolete se dubleaza, spun specialistii, pentru ca nisipul si apa reflecta puternic razele soarelui. Dar si la munte, in zonele neacoperite de paduri, pericolul este prezent, deoarece indicele de radiatie ultravioleta (UV) atinge valori extreme.

Ce este indicele UV? Harta valorilor radiatiilor UV in Romania

De cativa ani, pe site-ul ANM este afisata o harta a indicelui de radiatie ultravioleta, care poate fi consultata zilnic.

Indicele radiatiei ultraviolete (indicele UV) este o estimare internationala a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului.

Se calculeaza cu scopul de a ajuta populatia sa se protejeze de radiatiile ultraviolete, in conditiile in care cerul este senin, potrivit ANM.

Cu cat este mai mare valoarea indicelui UV cu atat este mai puternic potentialul pentru deteriorarea pielii si a ochilor.

Culorile de pe harta ANM sunt in nuante de verde, galben, portocaliu, rosu si violet si sunt stabilite standard, la nivel international, de catre Organizatia Mondiala a Meteorologiei (OMM) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Arsurile provocate de soare, comparabile cu cele ale unei flacari

„Pielea nu este pregatita pentru ultraviolete si, la o expunere mai indelungata la soare, fara creme de protectie, vara, in intervalul 11.00-17.00, exista un risc mare de arsuri solare, comparabile cu cele produse de o flacara. Pentru plaja, cremele recomandate sunt cele cu factor protectie 50, nu trebuie sa lipseasca palariile si nici ochelarii de soare, deoarece razele pot provoca arsuri ale retinei. Cremele trebuie reaplicate la fiecare 2 ore sau de cate ori iesim din apa”, ne sfatuieste Mariana Dumitru, medic primar de familie la Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala.

Expunerea excesiva la soare duce la arsura, intr-o prima faza, la agravarea unor boli de piele, iar, in cativa ani, la aparitia temutului cancer de piele. Persoanele cu boli cronice, cele care au afectiuni cardiovasculare sau cele cu pielea sensibila, pe care se mai gasesc si cateva alunite, ar trebui sa evite pe cat pot soarele.

„In aceasta perioada, trebuie ca organismul sa fie bine hidratat, sa nu lipseasca fructele si legumele din dieta, evitate grasimile si alcoolul, iar, in cazul in care exista persoane care au fost afectate de soare, ele trebuie sa ceara imediat ajutorul unui medic si sa nu se mai expuna la soare”, mai spune Mariana Dumitru.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Studiu: Canicula convinge oamenii de existenta incalzirii globale
2013: Furtunile solare, la intensitate maxima. Efectele ar putea fi devastatoare pe Terra

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri