Candidații pentru „The Big Idea” din cadrul Street Delivery X așteaptă verdictul

Cu ocazia ediției aniversare de zece ani, Street Delivery, evenimentul-manifest pentru un oraș mai prietenos, a organizat un concurs de proiecte ecologice. Zece proiecte au fost premiate, fiecare, cu câte 1.000 de euro, iar în cadrul evenimentului din acest weekend, juriul format din donatori individuali a vizitat fiecare dintre aceste proiecte, ca să aleagă „The Big Idea”. În așteptarea deciziei juriului vă invităm la un tur virtual, să vedem ce a adus fiecare dintre candidați și care a fost mesajul Street Delivery X pe parcursul celor trei zile.

11202823_10153473541532074_4006428731251042608_o

Reducerea producției de deșeuri, reciclarea creativă, îngrijirea spațiilor verzi, alternative de transport, reducerea emisiilor de noxe și a nivelului de praf încep pe o stradă și continuă în tot orașul. Asta a propus Street Delivery la aniversarea sa de 10 ani: o mutație reală în felul în care privim orașul din prisma schimbărilor climatice, oferind soluții pentru diminuarea efectelor lor asupra mediului și oamenilor.

La a zecea ediție, Street Delivery a finanțat printr-un concurs 10 proiecte cu 10.000 de euro (1.000 euro / proiect). Proiectele înscrise trebuiau să respecte tema amprenta de carbon, să ofere posibile soluții de durată, să-i implice activ pe vizitatori în transformarea orașului și să nu conțină componente comerciale.

Ca indivizi, acțiunile noastre par să nu conteze, picături de apă într-un ocean mult mai vast decât poate să cuprindă mintea noastră. Fiecare dintre noi – 7 miliarde de oameni – alegem zilnic soarta vieții pe Pământ prin acțiuni dintre cele mai banale: când uităm lumina aprinsă, când mai cerem o pungă de plastic, când luăm mașina în loc să mergem cu bicicleta, când aruncăm gunoiul aiurea, când tăiem un brad pentru a ne bucura de el câteva zile, când facem profit din crime ecologice. Avem nevoie de spații publice în care să ne adunăm pentru a confrunta greșeala pe care umanitatea e pe cale s-o săvârșească. În stradă ne putem număra, ne putem cunoaște, ne putem da seama că nu suntem doar o mână de prieteni care visează să schimbe lumea”, se arată în mesajul inițiatorilor evenimentului.

Dintre toate aplicațiile înscrise pentru această ediție, organizatorii Street Delivery au selectat doar 50 de proiecte care să participe la eveniment, astfel încât fiecare să aibă o mai mare vizibilitate, iar vizitatorilor să le fie ușor să interacționeze, să testeze, să cunoască proiectele și beneficiile pe care acestea le aduc mediului și societății, să afle cum s-ar putea implica și ei.

10 dintre aceste proiecte au câștigat câte 1.000 de euro fiecare, finanțarea fiind susținută de ArCub, Cărturești, Ordinul Arhitecților și donatori individuali. Donatorii individuali vor adopta fiecare câte un proiect dintre cele premiate și îl va ajuta să crească. Scopul lor este să devină un incubator pentru idei care schimbă orașul în bine, să nu se oprească doar la cele trei zile ale evenimentului.

Sâmbătă, în cea de-a doua zi a evenimentului, juriul format din donatorii individuali – Corina Șuteu, Andreea Esca, Ada Solomon, Elvira Lupșa, Anca Fronescu, Nicoleta Dumitru, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Dan Perjovschi, Șerban Sturdza, Șerban Țigănaș, Claudiu Dobriță și Șerban Radu – au vizitat fiecare dintre aceste proiecte, pe strada Arthur Verona, ca să aleagă The Big Idea. Cu atâtea proiecte frumoase, alegerea nu e ușoară, motiv pentru care încă așteptăm decizia finală a acestora.

Street Delivery

Copacul solar VTree este o instalație urbană de socializare care răspunde cerințelor societății de azi. Este încărcător de gadgeturi și mașini electrice, furnizează energie rețelei energetice a orașului, integrează un Wi-Fi cloud gratuit, iluminează noaptea și funcționează ca loc de întâlnire pentru comunități. Însăși fabricarea VTree contribuie la reducerea amprentei de carbon, întrucât produsul este conceput și asamblat local, în România.

Copacul solar_Vtree

Saddo, cu proiectul Wound, propune pentru peretele principal al Street Delivery X o pictură murală a unei grădini luxuriante, cu diferite specii de plante, flori, păsări, insecte, un microunivers monumentalizat peste care, la final, va interveni cu un stroke de vopsea roșie, care sugerează efectul violent și ireversibil pe care omul îl poate avea asupra mediului.

Saddo_Wound

Rolul pe care arborii din București îl au în echilibrul ecosistemului urban este vital. Ei sunt cei care absorb noxele, praful și zgomotele. În contextul tăierilor abuzive de arbori sau a toaletării acestora într-o manieră brutală, Arborele de Hârtie propune un obiect interactiv pentru cei care doresc să descopere cele 29 de specii de arbori și arbuști din București ocrotiți prin lege și considerați, cel puțin pe hârtie, Monumente ale Naturii.

Arborele de hartie

Soluția de iluminat public Bio Pipe reutilizează deșeurile rămase în urma lucrărilor de renovare. Instalațiile de apă și căldură din apartamente, case sau clădiri vechi capătă astfel o viață nouă ca soluții de iluminat neconvenționale și invită la recucerirea spațiului urban de către plante.

Street Delivery

Grădina Urbană vine cu un concept de întrajutorare și de reconectare cu natura în cel mai simplu și personal mod: cel de a-ți crește singur mâncarea. Îngrijită corespunzător, grădina urbană poate fi neașteptat de productivă, putând, spre exemplu, furniza ceapa necesară unei familii de 4 persoane pentru un an întreg. Este un proiect menit să reamintească orășenilor cât de aproape poate fi un moment de respiro și o oază de relaxare: pe acoperișul blocului.

Gradina Urbana

Grădina din Curtea Școlii înseamnă educație ecologică despre permacultură și metode de compostare pentru copii. Proiectul dezvoltă instrumentele necesare școlilor pentru planificarea și punerea în aplicare a unui sistem de management de mediu și de educație sustenabil, sănătos și curat.

Gradina din curtea scolii

Librăria Jumătatea Plină a oferit un fanzin creat de trecători și artiști care dezbate grafic rolul cetățenilor în condițiile schimbării constante a responsabililor la nivel local (primărie) și național (guvern) în raport cu calitatea vieții în mediul urban și angajamentul pe termen mediu/lung în chestiunile ecologice globale. Materialele produse reflectă asupra efemerului formelor de protest al societății civile: de la partizanii anti-colectivizare din anii ‘50 la artiștii angajați și rețelele sociale de azi.

Fanzin_libraria jumatate plina

Proiectul Street Delivery 365, dezvoltat de Optar, a propus amenajarea unei parcări publice pentru 10 biciclete pe locul de parcare al unui autoturism la intersecțiile Străzii Verona cu Bulevardul Magheru. Parcarea va rămâne spre utilizare publică pe toată durata de viață a rastelului, promovând astfel principiile Street Delivery 365 de zile pe an. Modelul ales de rastel, în forma unui profil de autoturism, pe lângă rolul funcțional, arată cetățenilor unul dintre felurile în care utilizarea bicicletei în mediul urban poate elibera spațiul public: pe locul unui autoturism se pot parca 10 biciclete.

rastel biciclete_Marian Ivan_Optar

Sinapseria a organizat Clean City Quest, un tur de explorare pe bicicletă prin care participanții au fost stimulați să își croiască drum prin străzile aglomerate ale orașului și să găsească indicii legate de monumente, zone cu importanță istorică și ecologică pentru a putea trece la următorul punct și pentru a ajunge la finalul turului. Fiecare dintre probe a pus la încercare una sau mai multe aptitudini: orientare, logică, muncă în echipă. Unele dintre puncte au presupus rezolvarea unei ghicitori, altele identificarea unui detaliu, altele coordonarea și găsirea celui mai bun traseu pentru o livrare de la punctul A la punctul B într-un interval fix de timp.

City Quest_Sinapseria

Zone Tag și ShortsUP au adus la Street Delivery un cort cu filme, dedicat în special copiilor, care au putut viziona scurtmetraje cu tematică ecologică. Coordonați de Genevieve Fieraru și criticul și educatorul de cinema Ileana Bârsan, aceștia au discutat apoi filmele văzute, în timp ce au plantat flori și legume în PET-uri reciclate și bricolate chiar de ei. Copiii au putut lua florile acasă, să continue să le îngrijească.

În Piața George Enescu, parcarea pentru mașini a fost în aceste zile plină de oameni, care fie au privit, fie au participat la competiția europeană de polo pe biciclete, Polo Delivery. Campionatul, primul de acest gen din București,  a fost câștigat de echipa Les Frites, din Franța.

La Grădina Icoanei a avut loc concursul Red Bull BC One Romania Cypher 2015, a cărui finală a fost câștigată de talentatul Marius Mateș, un tânăr băcăuan din Londra, care face breakdance din 2005, și are deja în portofoliu nenumărate premii.

De asemenea, Institutul Verde a organizat cea de a treia ediție a conferinței D-Talks, care a avut ca temă gunoaiele ca sursă de poluare și a schimbărilor climatice.

Timp de trei zile, vizitatorii Street Delivery, mici și mari, s-au bucurat de ploaie scurtă, de mult soare și de o atmosferă în care pluteau energia și creativitatea. S-au ținut felurite ateliere de reciclare, de olărit, de pictură și desen, de împletit și alte meșteșuguri.

Evenimentul s-a încheiat cu o provocare pentru fiecare dintre noi: să fim mai conștienți și mai atenți la amprenta pe care o lăsăm asupra mediului. În același timp, să facem cât ține de noi pentru a repara o parte din răul deja existent.

polo pe bicicleta    Copacul solar_VTree

Gradina din curtea scolii

Fanzin

Street Delivery

Greenpeace

Street Delivery  Street Delivery

Street Delivery

Street Delivery

Street Delivery

Biopipes  gradina mobila

Arborele de hartie

Eliberare

stop ttip  Street Delivery  Fanzin

Street Delivery

Street Delivery

Street Delivery

Street Delivery

parcare biciclete_Street Delivery

Sursă foto: Street Delivery

 

Mai citește și:

Clujenii sunt chemați să-și revendice Someșul

Street Delivery X aduce în lumina reflectoarelor proiecte care schimbă orașul

spot_img

Ultimele știri