Alegerea orasului Cancun pentru a gazdui negocierile ONU pe tema unui nou acord climatic global a fost “o greseala ecologica”, spun expertii, potrivit “The Guardian”.
In urma cu doar trei saptamani, cinci cetateni canadieni si-au pierdut viata si alti 20 de turisti din Cancun au fost raniti dupa ce hotelul in care stateau a explodat. Anchetatorii suspecteaza ca explozia ar fi fost provocata de o acumulare de gaze degajate de mangrovele aflate in descompunere, ingropate sub cladirea hotelului. Daca se va descoperi ca intr-adevar aceasta a fost cauza, inseamna ca mare parte din cel mai infloritor oras turistic, unde au loc acum negocierile climatice ale ONU, este in pericol. Cancun a fost construit pe o suprafata “curatata” rapid si neatent de mangrove si dune de nisip.
Insa cea mai mare explozie din Cancun a fost orasul insusi. Noile cifre ale guvernului mexican arata ca statiunea are peste 7 milioane de vizitatori pe an si circa un milion de locuitori permanenti. Cu toate acestea, in 1974, Cancun era inca ocupat de mici baraci si case modeste locuite de pescari. In prezent, orasul are peste 800.000 de locuri de cazare si peste 500 de hoteluri si statiuni, printre care si hotelul Moon Palace, unde se desfasoara discutiile climatice ale ONU.
“Inainte de a se dezvolta, in Cancun erau ori paduri, ori mici comunitati. Expansiunea s-a petrecut la mijlocul anilor ’80. Mangrovele acopereau toata zona de coasta, insa au fost acoperite de betoane”, a explicat Barbara Bramble, consilier al Federatiei Nationale pentru Viata Salbatica din Washington.
Cresterea exponentiala are loc acum pe toata suprafata de 100 de kilometri de plaja de pe coasta de sud a Cancun-ului. Satul Porto Morelos avea 409 locuri de cazare in 2003, iar acum are 10.000. De asemenea, Playa del Carmen a crescut in popularitate cu peste 10% pe an din 1985, iar acum gazduieste peste 250.000 de oameni. In prezent, orasul mexican este cuprins de frenezia constructiei de autostrazi si drumuri, a defrisarii mangrovelor, a speculei cu terenuri si constructiilor.
“Aceasta dezvoltare are un efect imens asupra oamenilor si mediului. Impreuna cu schimbarile climatice, acest efect va provoca tragedii umane si naturale”, avertizeaza Roberto Iglesias-Prieto, eco-fizician la Universitatea Autonoma din Mexic.
Mangrovele dispar de pe o zi pe alta
Rata de disparitie a mangrovelor a ajuns la 4% pe an, echivalentul a 150.000 de hectare pe an. Plaje intregi sunt erodate de furtuni, iar anul trecut, administratia din Cancun a fost nevoita sa cheltuiasca 20 de milioane de dolari pentru a mai aduce nisip.
Intreg reciful Mesoamerican, al doilea ca marime din lume, care se intinde de la peninsula Yuatan pana aproape de Honduras, este in amenintare.
Poluarea provenita de la fermele de animale, de la cluburile de golf, de la fosele septice, apa uzata de la hoteluri care ajunge in solul mangrovelor, noile autostrazi si distrugerea padurilor au dus la degradarea calitatii apei.
Aproape toata apa uzata este injectata sub panza de apa freatica din care este alimentat cu apa potabila orasul. Chiar daca asta suna ca o idee buna acum 20 de ani, apa murdara a inceput sa iasa la suprafata, ajungand in mare, unde ataca reciful.
Numai o treime din apa uzata din industria turismului este tratata, in timp ce restul ajunge in rauri sau in mare.
In ultimii 20 de ani, circa 80% dintre coralii din reciful mexican au disparut.