Canalizarea, inexistenta in mediul rural

Gradul de acces al populatiei la sisteme de alimentare cu apa si canalizare continua sa fie scazut, si mult sub media europeana, desi lungimea retelelor de transport a apei potabile si de canalizare a crescut in ultimii ani si continua sa fie o prioritate, a declarat marti presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), Doru Ciocan.

“In 2011, operatorii regionali au asigurat servicii de canalizare pentru aproximativ 8,3 milioane de locuitori, asigurand 89,6 la suta din totalul serviciilor de canalizare din tara. Din totalul populatiei deservite, doar 117.000 sunt din mediul rural, adica 1,4 la suta din total. Dupa cum vedeti, stam destul de slab pe acest segment”, a spus Ciocan.

Presedintele ANRSC a precizat ca, in anul 2011, populatia deservita cu servicii de alimentare cu apa de catre operatorii regionali a crescut cu 0,4 la suta fata de 2010: “Aceasta crestere se datoreaza maririi ariei de operare, prin preluarea de catre operatorii regionali a unor localitati din mediul rural”.
Conform statisticilor ANRSC, in 2011 operatorii regionali deserveau 900 de localitati din mediul rural si 250 din mediul urban.

Reducerea cantitatii de apa facturata catre populatie

Oficialul ANRSC a subliniat ca, in ultimii ani, cantitatea de apa consumata de populatie a scazut drastic. “Criza financiara cu care se confrunta Romania si-a pus amprenta in 2011 si asupra serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare. S-a inregistrat o reducere a cantitatii de apa facturata fata de anul 2010, in conditiile in care operatorii regionali si-au marit aria de operare”, a spus Ciocan.

Conform datelor Asociatiei Romane a Apei, in perioada 2000 – 2010 cantitatea de apa facturata a avut doua intervale cu evolutii diferite. Intre anii 2000 – 2005, apa consumata de populatie a scazut cu 43 la suta. Reducerea a fost determinata in principal de cresterea tarifelor si de contorizare, ceea ce a condus la cresterea gradului de constientizare.

In intervalul 2006 – 2010, s-a constatat o stabilizare a consumului de apa la aproape 7 milioane de metri cubi pe an.

La finele anului 2010, 30 la suta din populatia Romaniei beneficia de servicii de epurare, sub 45 la suta beneficia de servicii de canalizare si aproximativ 55 la suta beneficia de alimentare cu apa.

Cosmin Zaharia
 

spot_img

Ultimele știri