Fondurile provenite din taxa de poluare nu sunt suficiente pentru renaturarea Deltei Dunarii, a declarat directorul Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, cu ocazia sarbatorii pentru prima data a Zilei Deltei Dunarii, la Tulcea. Cu toate acestea, oficialul a anuntat ca, anul viitor, o mare parte din acest fond va fi destinat acestui proiect.
Braconajul, pescuitul excesiv si poluarea cu deseuri sunt principalele problem cu care se confrunta Dunarea si Delta, a declarat, la randul sau, ministrul Mediului, Attila Korodi. "Orasul Tulcea nu are inca un sistem de epurare a apei, iar localitatile din Delta nu beneficiaza de un sistem integrat de colectare a deseurilor, ca sa nu mai vorbim de lipsa de educatie a turistilor", a declarat Attila Korodi.
In ceea ce priveste braconajul, ministrul Mediului a atras atentia ca pe langa faptul ca activitatea este practicata in mod frecvent in Delta, va fi un adevarat dezastru daca in toamna se va vota in Parlament legea care va permite vanatoarea in zonele protejate. Ministrul Mediului a mai anuntat ca saptamana trecuta a adresat o scrisoare Ministerului Agriculturii prin care a cerut reprezentantilor acestuia sa sustina interzicerea vanatorii in ariile protejate.
Cu ocazia Zilei Deltei Dunarii, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a demarat campania "Operatiunea anti-monstru" in Delta Dunarii, prin amplasarea a aproximativ 50 de bannere in 7 localitati si pe 5 nave de pasageri. Salvati Dunarea si Delta isi propune sa continue activitatea de constientizare a locuitorilor din Delta Dunarii si a turistilor despre importanta acestei zone unice. Mesajele transmise prin intermediul bannerelor se refera la braconaj, gunoaie si pescuit.
"Ca sa faci educatie e nevoie de comunicare, de multe ori e necesara amenda, iar uneori chiar puscaria ca forma extrema de educatie. Din pacate, Delta sufera din cauza lipsei de educatie iar cei care ar trebui sa faca ordine dau dovada de o impotenta sora cu orbirea", a declarat Costel Popa, directorul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.
Data de 1 septembrie este declarata Ziua Rezervatiei Delta Dunarii in conformitate cu prevederile ordinului 539/9 mai 2008, emis de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.