Campanie de impadurire a terenurilor degradate (Monitorul de Vrancea)

Padurarii vrinceni au inceput campania de plantari din acest an cu impadurirea unui hectar de teren cu plopi in zona Doaga. Actiunea face parte din programul „Luna plantarii arborilor“, derulat anual, in perioada 15 martie – 15 aprilie. Actiunile de impadurire vor avea loc in functie de vreme. Impaduririle vor avea loc mai ales in zona de lunca a Siretului unde vor fi plantati plopi. In total, anul acesta vor fi impadurite 71 hectare de teren, pe alte 151 hectare se vor realiza lucrari de regenerare.

Purtatorul de cuvint al Directiei Silvice Focsani, Titi Olteanu, a aratat ca vor fi efectuate completari curente pe o suprafata de 70 hectare si refaceri ale plantatiei pe o suprafata de 6 hectare. De asemenea, vor fi efectuate plantari pe o suprafata de 10 hectare apartinind Obstii Nereju. „Plantarile pe care le-am facut in anii anteriori au fost afectate de seceta. In 2008, ceea ce s-a plantat pina in iunie s-a prezentat foarte bine insa, ulterior, au fost pierderi foarte mari din cauza secetei“, a afirmat Titi Olteanu. El a precizat ca, din cauza alunecarilor de teren, a degradarii solului, este nevoie de lucrari de impaduriri pe o suprafata de circa 15 mii hectare de teren. La nivelul judetului sint 36,4 mii hectare de teren cu eroziune puternica si excesiva, 3,6 mii hectare de teren cu ravene, iar alte 9,2 mii hectare de teren sint afectate de alunecari de teren.

Campania de impadurire din acest an se va derula in colaborare cu elevii scolilor si liceelor din judet. De asemenea, persoanele fizice sau juridice interesate pot obtine, contra cost, arbusti pentru plantare. Fata de alti ani, acestia nu mai sint oferiti gratuit. „Mai sint disponi¬ bili circa 50 mii puieti. Tinind cont de programul de guvernare care prevede impaduriri masive in urmatorii ani, am luat masuri pentru marirea suprafetelor pepinierelor“, a precizat purtatorul de cuvint al DS Focsani.

Una dintre primele campanii de impaduriri masive va avea loc in zona Maicanesti. Titi Olteanu a aratat ca au fost identificate 600 hectare de terenuri degradate, aflate in administrarea Agentiei Domeniilor Statului. Aceste terenuri urmeaza sa fie preluate, prin hotarire de guvern, de catre Romsilva si efectuate lucrari de impadurire. De asemenea, alte 300 hectare de terenuri degradate se afla in proprietatea persoanelor fizice care ar trebui convinse sau sprijinite pentru plantarea de arbori. Este nevoie de un sprijin al statului pentru ca pretul impaduririi unui hectar de teren degradat ajunge si la 19.000 lei, incepind de la plantare si pina cind plantatia se poate dezvolta independent.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri