Campania ”România reciclează” a strâns în luna iunie 3 tone de deșeuri DEE din 14 județe

Rezultate impresionante la finalul primei ediţii a campaniei naţionale de colectare selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), ,,România Reciclează”: 30.000 de kg de DEEE colectate, reprezentând sute de televizoare, monitoare, frigidere, maşini de spălat, dar şi echipamente IT&C şi electrocasnice mici care au părăsit gospodăriile celor peste 550 de români participanţi în program pentru a merge în staţiile de reciclare.

Campania de colectare, organizată de Asociația Environ, s-a derulat în perioada 1 iunie – 1 iulie 2018 în 19 localităţi din 14 judeţe şi a beneficiat de sprijinul autorităţilor locale, respectiv a primarilor şi viceprimarilor care s-au implicat direct în organizarea şi promovarea acţiunii de reciclare, reuşind să convingă membrii comunităţilor pe care le conduc de importanţa şi necesitatea adoptării unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător.

,,Bilanţul la finalul primei ediţii a acestui proiect este încurajator şi reprezintă totodată o confirmare a faptului că  românii sunt dispuşi să recicleze dacă le sunt puse la dispoziţie soluţii în acest sens, respectiv puncte de colectare accesibile şi bineînţeles, dacă gestul lor este recompensat cu un mic premiu sau stimulent. Succesul obţinut în localităţile unde primarii s-au implicat direct în promovarea proiectului demonstrează că parteneriatele cu autorităţile locale au un rol esenţial în asigurarea unui sistem de management al deşeurilor funcţional şi sperăm că exemplul acestor edili responsabili să fie preluat şi de alţi colegi. Obiectivul nostru este ca programul ,,România Reciclează” să se transforme într-o adevărată mişcare la nivel naţional care să descrie o realitate şi nu doar un deziderat”, a declarat Andrei Orban, preşedintele Asociaţiei Environ.

Potrivit organizatorilor, Programul ,,România Reciclează” are drept obiective creşterea gradului de informare şi conştientizare al populaţiei cu privire la necesitatea colectării selective a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi a bateriilor uzate şi crearea de puncte mobile de colectare, favorizând astfel creşterea cantităţilor de DEEE colectate selectiv şi reciclate.

Campania se adresează locuitorilor, persoane fizice din localităţile participante și funcționează în baza unui mecanism de premiere garantat, condiţionat doar de predarea echipamentelor electrice şi a bateriilor uzate.

Pe perioada derulării campaniei, participanţii care au  predat minim 10 kg de deşeuri electrice sau 5 kg de baterii uzate la centrul de colectare special amenajat din zona primăriei sau au solicitat preluarea deşeurilor de la domiciliu, au fost premiaţi cu tichete cadou.

Campania va continua pe parcursul anului

O nouă campanie va avea loc în septembrie, iar cei cei interesați pot găsi regulamentul complet al campaniei, precum şi informaţii suplimentare pentru primăriile interesate să se implice pe www.reciclamimpreuna.ro sau pe adresa office@environ.ro.

Prima ediţie a campaniei ,,România Reciclează” a fost organizată de Asociaţia Environ în parteneriat cu Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB) şi cu sprijinul Primăriilor din localitățile Hîrşova, Măneşti, Ilva Mică, Izvorul Berheciului, Şuraia, Bălan, Dobrosloveni, Ocnele Mari, Griviţa, Pietroasa, Mociu, Cămăraşu, Obreja, Sasca Montană, Buciumeni, Vârfuri, Bran şi Lipăneşti.

România trebuie să atingă o rată de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi a bateriilor şi acumulatorilor portabili uzaţi de 45%. Autorităţile locale au obligaţia de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite de la gospodăriile particulare prin centre fixe de colectare, puncte mobile de colectare sau colectarea periodică cu operatori desemnaţi.

Asociaţia Environ este o organizaţie colectivă, non-guvernamentală şi non-profit care activează în domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice și promovează de peste peste ani conceptele de colectare selectivă, reciclare şi economie circulară în România.

Citește și: VIDEO CGR Circular 3: De ce nu își îndeplinește România țintele de colectare pentru DEEE-uri

spot_img

Ultimele știri