Romania Libera: Campania de colectare a vechiturilor a scos hotii din ascunzatori
Politistii din Capitala au prins 10 persoane care au incercat sa fure din obiectele electrocasnice scoase din case de cetateni pentru a fi trimise la centrele de colectare.
O data cu declansarea campaniei de colectare a deseurilor electrice si electronice de la populatie, au aparut si primii hoti care au incercat sa preia obiectele inainte de sosirea firmelor de salubritate. Politistii din Capitala au prins in flagrant 10 persoane care intentionau sa valorifice obiectele abandonate de oameni. Hotii au fost
identificati, amprentati si fotografiati, dupa care li s-a dat drumul, iar deseurile au fost recuperate. La actiune au participat atat agentii de siguranta publica, cat si cei de la Politia Rutiera.
Firmele de salubritate nu au ajuns in toate zonele unde s-au strans deseuri, multe fiind luate la puricat de oamenii strazii, care au recuperat ce se putea din ele. De exemplu, pe strada Moldovita, la blocul 5, s-au strans, sambata, mai multe televizoare vechi si un monitor de calculator care au fost duse de proprietari in apropierea tomberoanelor. Acolo au venit mai multi oameni care au recuperat tot ce se mai putea din piese, dupa care au abandonat carcasele goale. Pana duminica, la orele pranzului, nici o firma de salubritate nu a venit sa le preia.
Ministrul Mediului, Atilla Korodi, a dorit sa dea un exemplu cetatenilor si a trimis la un centru de colectare un aparat vechi de radio.
Lansare
Sambata a fost lansata in intreaga tara campania de colectare a deseurilor electrice si electronice (DEEE) de la populatie. Desi autoritatile au anuntat ca Politia va supraveghea zonele de colectare pentru a nu se fura din obiecte, mai multe persoane au fost prinse in timp ce incarcau in carucioare deseurile. Acestea au scapat insa fara amenzi, doar cu un avertisment.
Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera
Gandul: Romii au pus bete in roate campaniei de aruncat vechiturile in strada
In cateva ore, s-au colectat mai multe vechituri decat intr-un an
De ziua "marii debarasari nationale" de sambata, ministrul Mediului, Atilla Korodi, si-a aruncat in strada fierul de calcat din timpul studentiei si un mixer. Primarul sectorului 2, Niculai Ontanu , a aruncat si el de un calculator vechi si doua telefoane. Sambata, s-au strans mai multe electrocasnice decat intr-un an de zile.
Necazul a fost ca in multe localitati, pana sa ajunga firmele de salubritate sa ridice electrocasnicele din strada, romii au "ras" tot. In Buzau, 40 de politisti au pazit deseurile, sa nu le fure romii. In Bucuresti, si batranii si-au pazit deseurile: "Stau de ani de zile in boxa, le-am scos de aseara la poarta si dimineata deja disparuse ceva, au trecut tiganii mai devreme, dar pe astea nu le-am lasat sa le ia", povesteste Constantin Ienache.
A stat de la prima ora sa pazeasca frigiderul si radioul vechi, pana la venirea masinii de la primarie. Politistii au gasit si romi care se plimbau nestingheriti pe strada cu carutele pline cu electricele oamenilor. Aflasera de campanie si s-a gandit la cat de profitabila poate fi "afacerea" pentru ei.
Unii au primit si amenzi, dar nu fiindca au furat din vechituri, ci fiindca … au mers cu calul pe drumurile publice. In toate cele circa 100 de localitati unde s-a desfasurat campania, baza au fost batranii – ei au scos in strada cele mai multe vechituri. Startul campaniei s-a dat din fata primariei sectorului 2, de unde au plecat 10 masini de colectat. Primaria a scos in strada un munte de calculatoare vechi, plus un centru electronic de informare care s-a dovedit foarte util de-a lungul timpului.
Pana la urma, campania a fost un succes – in unele locuri, firmele si-au prelungit programul, iar campania a continuat si a doua zi. Ministrul a promis ca va mai repeta si alte dati scenariul zilei de sambata. Primarul Ontanu vrea sa organizeze lunar astfel de colectari.
Chemati cu portavocea la debarasari
In judetul Buzau, oamenii s-au mobilizat dupa ce au fost chemati cu portavocea la scos vechituri. Desi se dorea sa se stranga 3 kg de aparatura pe cap de locuitor, ministrul a declarat ca este multumit si daca se strange doar cate un kilogram de la fiecare persoana, campania fiind doar un exercitiu pentru anii urmatori. El crede ca romanii nu renunta la vechituri fiindca sunt "atasati sentimental" si fiindca nu au o cultura a cumparaturilor ca a occidentalilor.
Pentru mai multe informatii vizitati Gandul
Gardianul: Prigoana: Romanii nu-si arunca aparatele vechi, pentru ca sunt saraci
Actiunea de colectare a deseurilor electrice si electronice initiata de Ministerul Mediului a fost un insucces, crede Silviu Prigoana. Conform acestuia, sambata s-au adunat doar 30 grame de deseuri electrice pe cap de locuitor, din cele 3 kg, cat s-ar fi dorit. In plus, in campania "Ziua Debarasarii", statul a investit 120 milioane de lei, iar din reciclarea materialelor adunate se vor obtine maximum 15 milioane, sustine omul de afaceri.
"A fost o actiune disperata a guvernantilor de a constientiza populatia vizavi de reciclarea deseurilor electrice. Guvernantii au semnat un acord inconstient cu UE. Oamenii de rand n-or sa-si arunce niciodata in strada masinile de spalat sau televizoarele, pentru ca nu au bani sa-si ia altele! Daca s-ar fi gandit sa-i atraga cumva, poate ar fi reusit sa stranga mai mult. S-a cheltuit o suma exorbitanta pentru un acord care nu poate fi indeplinit", ne-a declarat Prigoana. Omul de afaceri a renuntat la doua frigidere si la mai multe calculatoare din campaniile sale.
In Arad si in sectorul 2 din Capitala, cele mai multe aparate electrocasnice scoase in strada au fost luate nu de masinile compani ilor de salubrizare, ci de carutele rromilor. Colecta de deseuri a depasit asteptarile la Oradea, Deva si Buzau, dar a fost sub asteptari in sectorul 1 al Capitalei.
Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul
Evenimentul Zilei: Obstacolele reciclarii
Lifturile defecte, masinile parcate "aiurea" si strangatorii de fiare vechi au incurcat actiunea de reciclare demarata sambata de autoritatile locale.
Societatile de salubritate din Capitala au adunat sambata, in prima zi a campaniei de reciclare a deseurilor electrocasnice, cateva zeci de tone de "vechituri" – echivalent cu cantitatea pe care o adunau in mod organizat, de la firme, in sase luni. In unele sectoare, produsele au fost stranse de pe strazi si ieri.
Actiunea autoritatilor locale a fost insa oarecum impiedicata de masinile parcate pe trotuare, de lifturile nefunctionale si, nu in ultimul rand, de colectionarii de fier vechi.
Bucurestenii dintr-un bloc de pe strada Pascani, din Drumul Taberei, au refuzat sa depuna in strada frigiderele sau televizoarele vechi din cauza liftului, care se defectase de vineri seara. "Eu sunt un batran pensionar, am peste 80 de ani. L-am chemat pe ginere sa ma ajute sa duc frigiderul la lift, dar nu merge. Cum o sa coboram cu el pe scari?" – se intreba Stefan Ionescu.
Ceva mai incolo, pe Cetatea Histria, oamenii erau deranjati ca, din cauza masinilor parcate si pe trotuar, angajatii nu au cum sa ajunga la produsele lor. "Mi-e ca raman cu masina de spalat in strada. Ma indoiesc ca vor fi asa vrednici sa ocoleasca cu ea in brate, printre masini", spunea cu naduf Geta Scarlat.
Cei mai teribili inamici ai reciclarii au fost insa strangatorii de fier vechi, care le-au creat emotii politistilor, jandarmilor, dar si angajatilor de la salubrizare. "Unul dintre echipaje a intrat in conflict cu persoane de etnie rroma, care voiau sa confiste televizoarele, sa le duca la fier vechi", a declarat Ovidiu Stefan, directorul Societatii Urban, care opereaza in sectorul 6.
Probleme au aparut si in sectorul 1, unde locatarii au privit neputinciosi cum, din strada, frigiderul lor ajunge in caruta inaintea sosirii masinilor speciale destinate reciclarii. Sectorul 5 a fost mai linistit – nu au fost de vazut nici reciclatorii, nici amatorii de fier vechi, produsele disparand imediat ce erau lasate in fata blocurilor.
Actiunea a continuat si ieri
Zilele acestea, firmele de salubritate au de lucru: angajatii vor trebui sa sorteze componentele si sa le livreze firmelor de reciclare. "Sambata am adunat de pe strazi 25 de tone, iar duminica, pana la 13.30 – alte patru tone. Pentru ca multi au aruncat produsele mai tarziu, am continuat actiunea si azi (n.r. – duminica), pana seara", a afirmat Ilie Ionel Ciuclea, directorul Supercom, firma care salubrizeaza sectorul 2. Din sectorul 6, sambata au fost adunate sase tone, iar duminica, pana la 13.30, alte 2,5 tone.
Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei