Cameleonii si-au schimbat pentru prima data culoarea pentru a fi remarcati si nu pentru a se face neobservati, asa cum se crede, arata un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Melbourne, Australia, publicat in Plos Biology si citat de BBC News.
Reptilele isi schimba culoarea din mai multe motive: comunicare, camuflare sau control al temperaturii. Totusi, motivul pentru care acestea si-au schimbat pentru prima data culoarea era neclar. Cercetatorii australieni sustin ca motivul a fost transmiterea de semnale catre alti cameleoni.
„Cercetarea noastra arata ca reptilele si-au imbunatatit abilitatea de a-si schimba culoarea pentru a trimite semnale, pentru a indeparta rivalii sau pentru a atrage un partener si nu pentru a se pierde in peisaj”, a declarat dr. Devi Stuart-Fox, de la Universitatea din Melbourne, co-autor al studiului.
Dr. Devi Stuart-Fox a analizat 21 de specii de cameleon si a analizat cum variaza culorile cameleonilor in functie de oponent. „Daca un mascul este provocat de un alt mascul ambii incep sa-si arate cele mai stralucitoare culori pana cand unul dintre ei isi da seama ca nu va castiga si isi „pune” o culoare inchisa care vrea sa sugereze „nu ma bate””, a explicat profesorul.
Foto: bbc.co.uk