Calitatea apelor din Romania creste

In ultimii patru ani, calitatea apelor din Romania a crescut per total, insa ponderea apelor de calitate foarte buna din punct de vedere biologic a scazut, informeaza Administratia Nationala “Apele Romane”.

Din punct de vedere chimic, 25,7% din apele Romaniei se afla in clasa I de calitate (stare “foarte buna”), fata de 14,5 % cat erau in 2005, iar 46,8% din sectoarele de rauri monitorizate se incadreaza in clasa a II-a de calitate („buna fata de 37,8 % cat erau in 2005, conform “Sintezei Calitatii Apelor din Romania”), elaborata de ANAR.

Prin urmare, in ultimii patru ani, s-a inregistrat o usoara crestere a calitatii apelor de clasa I de calitate cu 11,2%, iar in ceea ce priveste sectoarele de rauri de clasa II de calitate acestea sunt cu 9% mai multe decat in anul 2005.

De asemenea, calitatea apelor care acum patru ani erau in clasele a IV-a (slaba) si a V-a (proasta) s-a imbunatatit.

Din punct de vedere biologic, se constata o usoara imbunatatire a calitatii apei raurilor din Romania. Astfel, 55% din raurile din Romania au o calitate buna (clasa a II-a), cu 5% mai mult decat in anul 2008 si cu 10% fata de anii 2006 si 2007.

„Procentul de ape de foarte buna calitate a inregistrat valori oscilante, dar in usoara scadere in raport cu perioada 2005-2008. Astfel, in anul 2009, 23% erau ape de foarte buna calitate din punct de vedere biologic, comparativ cu anul 2005, de exemplu, cand procentul de ape de foarte buna calitate era de 29%”, arata raportul ANAR.

Jiul are cea mai curata apa

Din punct de vedere biologic, Jiul are in continuare apele de cea mai buna calitate (clasa I), in timp ce cea mai mare parte a bazinelor hidrografice din Romania se afla in clasa a II-a de calitate.

Pe de alta parte, calitatea apelor Dambovitei se degradeaza continuu, din cauza apelor uzate de la Glina. Astfel, daca in amonte calitatea apei este „buna”, aceasta devine „proasta” la Balaceanca si Budesti.

Poluarea din Dambovita ajunge si in raul Arges, chiar daca acesta are ape de calitate buna in amonte de Capitala. Dupa confluenta celor doua rauri, apele Argesului au o calitate „proasta”, echivalenta clasei a V-a.

Marea e din ce in ce mai Neagra

„In ceea ce priveste calitatea Marii Negre, aceasta este supusa unui proces de poluare, cauzat de poluantii proveniti din Dunare, evacuarile directe de ape uzate insuficient epurate sau chiar neepurate, cat si de activitatea portuara intensa in porturile maritime”, arata raportul ANAR.

Acest lucru a condus la pierderea biodiversitatii, inlocuirea speciilor indigene de pesti cu specii invazive, declinul stocurilor comerciale de pesti etc.

Calitatea scazuta a raurilor aflate in clasele III, IV si V este cauzata de lipsa statiilor de epurare din aglomerarile urbane de pe cursul acestora. Astfel, comparativ cu anul 2008, procentul de ape uzate evacuate neepurate ramane in continuare mare, de peste 70%, mentinandu-se relativ constant de la an la an.

ANAR iese cu 5.000 de voluntari la curatenie generala

De la inceputul anului pana acum, ANAR a reusit sa stranga 181,67 tone de PET-uri, 234,85 tone de plutitori, 9,7 tone de material vegetal, 153 tone de material lemnos si 54,7 tone de deseuri menajere de pe malurile apelor.

Pentru a strange si ce a mai ramas, peste 5.000 de angajati, voluntari si parteneri ANAR vor iesi la curatenie in cadrul campaniei „Let’s do it, Romania!”, care va avea loc pe 25 septembrie.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri