California poate deveni cea mai mare piata mondiala de energie solara

Dezvoltarea impresionanta a energiei solare din California este rezultatul investitiilor de miliarde de dolari si a politicilor de mediu avansate ale statului, informeaza New York Times.

Industria energiei solare a crescut cu cateva mii numarul locurilor de munca in ultimele luni. Investitiile se orienteaza si catre eficientizarea celulelor solare si a micsorarii preturilor in comparatie cu gazul natural si carbunele.

Companiile se dezvolta odata cu aceasta industrie. SunPower, producator de celule pe baza de silicon, care transforma razele solare in electricitate, a raportat venituri de 775 milioane de dolari in 2007, triplu fata de castigurile din 2006. Compania se asteapta la o crestere de 1 miliard de dolari in 2008. Pretul actiunilor SunPower a crescut cu 251% in 2007, mai mult decat ale oricarei altei companii din Silicon Valley, peste Apple sau Google. Nu este o coincidenta ca trei sferturi din cererea nationala a SUA de energie solara vine din partea Californiei.

"Este o adevarata economie, companii care au sansa unor afaceri de miliarde de dolari", a declarat Daniel M. Kammen, profesor de energie la Universitatea Berkely, California. El a adaugat ca statul american poate deveni cea mai mare piata mondiala de energie solara si principalul centru de afaceri din domeniu. Profesorul considera ca principala dilema ramane masura in care noul curent verde poate deveni o baza stabila a economiei.

Provocari importante stau, insa, in fata energiei solare. Dominatia combustibililor fosili este una dintre ele. Energia solara reprezinta mai putin de o zecime dintr-un procent din piata globala energetica de 3 trilioane de dolari. Criticii folosesc aceste cifre pentru a limita dezvoltarea sectorului, dar optimistii sustin ca participarea sectorului privat si inovatiile tehnologice vor fi decisive. Opt dintre companiile americane de celule fotovoltaice, mai mult de jumatate din total, se gasesc in California, iar sapte dintre ele sunt in Silicon Valley.

Nanosolar este una dintre aceste companii, de la care oamenii de stiinta si de afaceri se asteapta sa duca industria catre un nou nivel. Compania produce celule fotovoltaice intr-o fabrica de 200.000 de metri patrati din San Jose si a fost angajata, pentru urmatoarele 18 luni, pentru vanzari in Germania.

"Ar putea transforma substantial piata daca reusesc sa indeplineasca macar o fractiune din obiectivul pentru anul viitor. Nu este doar o companie noua, este unul dintre cei mai importanti producatori mondiali", a spus profesorul Kammen.

In 2007, 100 de megawati de capacitate solara au fost instalati in California, cu 50% mai mult decat in 2006. Este foarte probabil ca aceasta rata sa creasca ca urmare a noilor proiecte ca centrala solara termica, cu o capacitate de 177 de megawati, pe care Pacific Gas si Electric o vor construi in San Luis Obispo.

Industria din California este de asemenea sustinuta de subsidii locale si guvernamentale pentru stimularea cererii. Guvernul va investiti 3.2 miliarde de dolari pentru subventionarea instalatiilor solare, cu scopul de a asigura un milion de acoperisuri cu celule solare. California a adoptat si o lege care vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 25% pana in 2020, care va incuraja dezvoltarea energiilor alternative.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri