Curtea Supremă a SUA a votat împotriva vânzării de foie gras, un produs pe bază de ficat de raţă şi gâscă, în statul California, punând capăt unei lungi bătălii în justiţie între susţinătorii acestui produs şi apărătorii drepturilor animalelor.
Cea mai înaltă instanţă juridică americană a respins un recurs introdus de mai mulţi producători de foie gras faţă de o lege anterioară care viza interzicerea vânzării de foie gras în statul California, cel mai populat stat american. Această lege, adoptată încă din anul 2004 de statul California în numele luptei împotriva cruzimii faţă de animale, prevede o amendă de 1.000 de dolari în cazul unei infracţiuni. Chiar dacă a fost adoptată în anul 2004, legea nu a intrat în vigoare decât în 2012, pentru ca în 2015 să fie suspendată de justiţie, iar în 2017 să fie în sfârşit validată în apel.
„Această victorie în numele animalelor vine în urma eforturilor militanţilor pentru drepturile animalelor care se opun industriei arhaice a foie gras-ului”, a subliniat asociaţia Peta, într-un comunicat de presă în care denunţă procesul de producţie.
Foie gras-ul este un produs obţinut prin îngrăşarea forţată a gâştelor şi raţelor, practică considerată crudă de către organizaţiile pentru drepturile animalelor.
În schimb, producătorii francezi de foie gras, reuniţi în cadrul Asociaţiei profesionale Cifog au denunţat marţi decizia Curţii Supreme a SUA pledând pentru „respectul libertăţi de alegere a consumatorului”.
„Este inacceptabil ca o astfel de decizie, adoptată sub presiunile câtorva activiştii care au orchestrat o campanie de dezinformare, să pună în pericol imaginea unui produs emblematic pentru gastronomia franceză”, a declarat preşedintele Cifog, Michel Fruchet.
Franţa este responsabilă pentru aproximativ 70% din producţia mondială de foie gras şi exportă, în medie, anual aproape 5.000 de tone de foie gras în întreaga lume (în special în Japonia, Spania, Olanda, Asia şi Orientul Mijlociu) pentru o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro.