Căldura extremă, seceta, incendiile şi inundaţiile se vor agrava, avertizează Agenţia Europeană de Mediu

Europa s-ar putea confrunta cu situaţii ”catastrofale” în cazul în care nu evaluează riscurile climatice cu care se confruntă, multe dintre acestea aflându-se deja la un nivel critic, atrage atenția Agenţia Europeană de Mediu (AEM).

„Căldura extremă, seceta, incendiile de pădure şi inundaţiile cu care ne-am confruntat în ultimii ani în Europa se vor agrava, chiar şi în scenariile optimiste privind încălzirea globală, şi vor afecta condiţiile de viaţă pe întreg continental”, a scris agenţia într-un comunicat de prezentare a primului său raport privind evaluarea riscurilor climatice în Europa.

”Noua noastră analiză arată că Europa se confruntă cu riscuri climatice urgente care cresc mai repede decât pregătirea noastră societală. Pentru a asigura reziliența societăților noastre, factorii de decizie europeni și naționali trebuie să acționeze acum pentru a reduce riscurile climatice atât prin reduceri rapide ale emisiilor, cât și prin politici și acțiuni puternice de adaptare”, spune directoarea AEM, Leena Ylä-Mononen.

Studiul enumeră 36 de riscuri climatice majore pentru Europa, dintre care 21 necesită o acţiune imediată şi opt un răspuns de urgenţă.

Printre acestea se numără, în primul rând, riscurile asociate ecosistemelor, în special celor marine şi costiere.

Spre exemplu, efectele combinate ale valurilor de căldură marină, ale acidificării oceanelor şi ale epuizării oxigenului din mări şi ale altor factori antropogeni (poluare, pescuit şi altele) ameninţă funcţionarea ecosistemelor marine, relevă raportul.

„Rezultatul poate fi o pierdere substanţială a biodiversităţii, inclusiv evenimente de mortalitate în masă”, potrivit raportului.

Pentru AEM, prioritatea este ca guvernele şi populaţiile europene să recunoască în unanimitate riscurile şi să accepte să facă mai mult, mai repede. „Trebuie să facem mai mult şi să avem politici mai puternice”, a insistat Ylä-Mononen.

spot_img

Ultimele știri