Directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea, Marilena Tertis, si alti trei reprezentanti ai acestei institutii, implicați în cazul celor 54 de cai salbaticiti de la Letea, transportati in urma cu aproape 3 saptamani intr-un “camion al groazei”, spre abator, vor fi cercetati in Comisia de Disciplină a Autoritatii National Sanitar-Veterinare (ANSVSA) fiind acuzati de “management defectuos al situatiei din zona”, se arata intr-un comunicat semnat de Radu Roatis, presedintele ANSVSA.
Direcția de audit tehnic și control din cadrul ANSVSA a facut verificari la DSV Tulcea in legatura cu “bunăstărea animalelor”, cat si cu “acțiunile de monitorizare, profilaxie și control al Anemiei Infecțioase Ecvine (AIE), corelate cu evenimentele semnalate în mass- media, ca urmare a organizării unui transport de cabaline din localitatea C.A. Rosetti – Letea, județul Tulcea” si a constatat mai multe nereguli.
"Din zona C.A. Rosetti – Sulina au fost efectuate până în prezent trei transporturi de cabaline după cum urmează: a) În data de 06.04.2011 un transport de 56 de cabaline aparținând unuu număr de 16 proprietari, conform documentelor eliberate. Menționăm că activitatea de identificare prin microcipare și implicit de eliberare a pașaportului animalului care atestă proprietatea, aparține Agenției Naționale pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (ANARZ), aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). b) În data de 07.05.2011, un număr de 35 de cabaline, care au avut, conform documentelor, un singur proprietar. c) În data de 20.05.2011, un număr de 49 cabaline, dintre care 19 pozitive la AIE, transport care a fost oprit pe raza județului Brăila, unde au fost debarcate în localitatea Urleasca, în incinta unei ferme. Destinația tuturor acestor transporturi a fost abatorizarea, în diferite unități de profil din țară", se mai arata in comunicat.
"În urma verificărilor s-au constatat deficiențe semnificative în aplicarea legislației cu privire la capturarea și cazarea cabalinelor înaintea transportului, deficiențe în organizarea și transportul acestora, care au fost realizate fără respectarea legislației în vigoare (lipsa atestatelor de competență ale șoferilor, lipsa autorizației sanitare veterinare de transport a autovehiculelor folosite, neadaptarea mijloacelor de transport pentru transportul cabalinelor, încărcarea supranumerară a camionului, în cazul ultimului transport). (…) De asemenea, s-au constatat deficiențe în eliberarea de documente oficiale veterinare care însoțesc transportul, reprezentanții DSVSA Tulcea împreună cu medicul de liberă practică din zona respectivă permițând îmbarcarea cailor (sau neasistând, în alte cazuri, la îmbarcarea animalelor) fără respectarea condițiilor legale”, se afirma in acelasi comunicat.
Vier Pfoten apara in continuare caii din Grindul Letea, unici in Europa
“Caii au fost incarcati cu parul, plini de rani si de sange, un manz avea burta sparta, iar alti 4 manji erau grav raniti. In camion au fost inghesuiti 54 de cai, spatiul a fost foarte mic, s-au calcat in picioare, iar in acte au fost inregistrati 49 ”, a declarat pentru “Green Report” Kuki Barbuceanu, Vier Pfoten,
Camionul a fost oprit de politie in noaptea de 20 spre 21 mai a.c., in Braila, iar animalele au fost descarcate si preluate de o ferma particulara din comuna Ianca, satul Urleasca, unde 42 dintre ele se afla in continuare in grija Vier Pfoten.
Cei 9 cai seropozitivi, si nu 19 cum declarase DSV Tulcea, au fost eutanasiati in urma cu 2 zile la Urleasca. Eutanasierea a fost facuta de doi medici veterinari, Florin Mlagiu si Ovidiu Rosu, sub supravegherea reprezentantilor Directiei Sanitar-Veterinare Braila.
Costurile eutanasierii celor 9 cai bolnavi de anemie infectioasa, cat si incinerarea lor au fost suportate de organizatia pentru protectia animalelor, Vier Pfoten Romania, si s-au ridicat la aproximativ 9.000 de lei.
Pentru restul cailor salbaticiti din grindul Letea, organizatia a intocmit un protocol de ocrotire care urmeaza sa fie semnat de mai multe institutii, dar, deocamdata, numai 7 dintre ele au confirmat. Este vorba despre Institutia Prefectului Tulcea, Consiliul Judetean Tulcea, ARBDD, Garda de Mediu-Tulcea, autoritatile locale din comuna C.A. Rosetti si Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie.