Caii salbatici de la Letea, subiectul unui documentar al televiziunii France 24 (Vezi Video)

UPDATE 14:43

Povestea cailor de la Letea a ajuns si la Euronews, care a dat publicitatii un filmulet cu imagini din timpul operatiunilor da salvare a animalelor. 

Pe site-ul televiziunii se precizeaza ca un grup de voluntari a reusit sa opreasca abatorizarea cailor, vanduti pentru carne unei firme italiene.

 

14:38

Daca autoritatile romane nu au avut absolut nicio reactie fata de incidentul de la Letea ce a mobilizat mii de oameni din toata tara, francezii au semnalat povestea cailor lasati de izbeliste inca de la inceputul acestui an, printr-un reportaj realizat de televiziunea France 24.

Documentarul ilustreaza caii din Delta Dunarii ca pe o comoara a rezervatiei biosferei, tragand un semnal de alarma fata de indiferenta autoritatilor.

In reportaj, sunt semnalate si nemultumirile iscate de prezenta animalelor in rezervatia Macin, probleme cu care autoritatile din Tulcea au incercat sa justifice ulterior actiunea plina de cruzime a satenilor, fara a incerca insa vreodata sa le rezolve.

Abandonati de localnici, caii de la Letea s-au inmultit in libertate, iar iarna, lipsiti de orice sursa de hrana, au supravietuit ani la rand hranindu-se cu scoarta copacilor.

Acum, autoritatile romane, ingrijorate brusc de „distrugerea” padurii, si-au dat acordul pentru ca animalele sa fie abatorizate. Solutia de a harni animalele pe timpul iernii, protejand in acelasi timp si caii si ecosistemul nu a fost descoperita de autoritati.

Actiunea nociva a cailor asupra ecosistemului biosferei Delta Dunarii nu a impiedicat insa Guvernul sa se foloseasca de imaginea animalelor inclusiv intr-un spot de tara, menit sa atraga turisti straini in anul 2009. Cu alte cuvinte, caii de la Letea au fost buni pentru promovarea Deltei si naturii din Romania, insa cei care s-au folosit de imaginea lor nu au miscat niciun deget pentru asigurarea unor minime conditii de existenta pentru ei.

Jurnalistii de la televiziunea France 24 au aratat ca exista fonduri europene care ar putea fi accesate pentru amenajarea unui parc, asa incat caii sa nu mai reprezinte un pericol pentru vegetatie. Dar francezii au omis faptul pentru obtinerea banilor este nevoie de proiecte, solutii inteligente si mai ales, de oameni aflati la decizie carora sa le pese.

Foto: Adoptii la Distanta

Raluca Petrescu

Cititi si:

Petitie pentru stoparea uciderii cailor din Romania pentru carnea comercializata in Italia

Protest la Londra pentru caii de la Letea (Vezi Video)

UPDATE: Povestea cailor de la Letea a ajuns in presa straina

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri