Topirea zăpezii și a ghețarilor de pe Muntele Everest scoate la iveală cadavrele alpiniștilor care au murit încercând să escaladeze cel mai înalt vârf din lume.
Peste 200 de oameni au murit pe Muntele Everest începând cu 1922, când a fost înregistrat primul deces. Majoritatea cadavrelor au fost îngropate sub ghețari și zăpadă, însă tot mai multe ies la suprafață pe măsură ce gheața se topește ca urmare a schimbărilor climatice.
„Din cauza impactului schimbărilor climatice și a încălzirii globale, zăpada și ghețarii se topesc rapid și cadavrele sunt tot mai expuse și descoperite de alpiniști.”, a declarat pentru CNN Ang Tshering Sherpa, fost președinte al Asociaţiei Operatorilor de Expediţii din Nepal (EOAN).
El a adăugat că organizația lui a recuperat șapte cadavre începând cu 2008.
„Este o problemă foarte serioasă deoarece este tot mai des întâlnită și ne afectează operațiunile. Suntem foarte îngrijorați pentru că devine tot mai rău. Încercăm să împărtășim informații despre situație pentru a putea stabili o manieră coordonată de a o gestiona.”, a declarat Sobit Kunwar, reprezentant EOAN.
Tenzeeng Sherpa, trezorier la EOAN, a explicat că guvernul nu și-a asumat responsabilitatea, deși legea nepaleză obligă agențiile guvernamentale să gestioneze cadavrele.
Experții au explicat pentru BBC News că operațiunea de a coborî cadavrele de pe munte poate costa între 40.000 și 80.000 de dolari și că poate fi periculoasă.
Un studiu realizat în 2015 a arătat că iazurile de pe Gheţarul Khumbu, pe care alpiniştii trebuie să le traverseze, s-au extins şi s-au unit datorită topirii accelerate.
O altă echipă de cercetători, inclusiv membri ai universităţilor din Leeds şi Aberystwyth din Marea Britanie, au descoperit anul trecut că gheţa de pe Khumbu „este mai caldă decât se aşteptau”.
Conform unui studiu publicat la începutul acestui an, cel puțin o treime dintre ghețarii himalayeni s-ar putea topi până la sfârșitul secolului din cauza schimbărilor climatice, având consecințe devastatoare pentru aproape 2 miliarde de oameni.
Ang Tshering Sherpa a explicat că operatorii simt că este datoria lor să ducă jos cadavrele atunci când le găsesc, însă alpinistul Alan Arnette a declarat pentru BBC News că alpiniștii nu și-ar fi dorit neapărat acest lucru.
„Majoritatea alpiniștilor preferă să fie lăsați pe munți dacă mor. Așa că ar fi necuviincios să fie luați de acolo, cu excepția cazului în care trebuie să fie mutați de pe traseu sau sunt ceruți de familiile lor.”