Ca să reducă poluarea aerului, Beijing vrea să închidă toate marile centrale pe cărbune

Beijing, unde media poluării pentru anul trecut a atins dublul standardului național al Chinei, va închide anul viitor ultima dintre cele patru centrale mari pe bază de cărbune, informează Bloomberg.com. 

265878829_a4b2297068_z

Capitala va închide porțile centralei de 845 megawați a China Huaneng Group Corp. în 2016, după ce săptămâna trecută a închis centralele deținute de Guohua Electric Power Corp. și Beijing Energy Investment Holding Co., conform unei declarații apărute luni pe website-ul agenției de planificare economică a orașului. O a patra mare centrală, deținută de China Datang Corp., a fost închisă anul trecut.

Instalațiile vor fi înlocuite cu patru stații pe bază de gaz, cu o capacitate de a furniza de 2.6 ori mai multă electricitate decât centralele pe cărbune.

Aceste închideri fac parte dintr-o tendință mai largă a Chinei, care e cel mai mare emițător de carbon din lume. Confruntați cu presiune atât internă cât și externă, factorii de decizie se întrec în a adresa daunele aduse mediului, văzute ca un efect secundar al creșterii economice amețitoare. Beijiing intenționează să reducă consumul anual de cărbune la 13 milioane de tone metrice până în 2017, ca să reducă concentrația de poluanți.

Închiderea tuturor centralelor mari din oraș, echivalentă cu reducerea consumului anual de cărbune cu 9.2 milioane de tone metrice, va reduce emisiile de carbon cu 30 de milioane de tone, estimează Tian Miao, un analist din Beijing, care lucrează pentru compania londoneză de cercetare North Square Blue Oak Ltd.

„Majoritatea poluanților provin din arderea cărbunelui, așa că închiderea va avea un impact evident asupra reducerii emisiilor”, a spus Tian. „Înlocuirea cu gazul natural va fi mult mai curată, cu mai puțină poluare, deși cu un cost ceva mai mare.”

La nivel național, China a planificat închiderea a peste 2.000 de mine mai mici de cărbune, din 2013 până la finalul acestui an, conform declarației lui Song Yuanming, director adjunct al Administrației de stat pentru siguranța minelor de cărbune. Cărbunele e  combustibilul fosil cu cea mai mare intensitate a carbonului și sursa principală a emisiilor dioxidului de carbon.

Între anii 2003 și 2013, cererea globală de cărbune a crescut cu mai mult de 50 de procente, atingând aproape jumătate din creșterea totală a necesarului de energie primară a lumii, conform raportului anual din 2014 emis de Agenția Internațională pentru Energie (AIE). China a reprezentat principala sursă a expansiunii, a mai arătat raportul AIE.

China își ia aproape 64 de procente din totalul de energie primară pe care o folosește din combustibili fosili. Astfel, închiderea centralelor pe bază de cărbune e văzută ca un pas critic în abordarea poluării din țară. Cărbunele reprezintă aproximativ 30 de procente mixul de energie electrică din SUA, în timp ce gazul cuprinde 42 de procente, potrivit datelor de la Bloomberg New Energy Finance.

Utilizarea cărbunelui este în scădere sau cel puțin încetinită, în China, pe măsură ce factorii de decizie încurajează folosirea energiei hidroelectrice, solare sau eoliene. De asemenea, națiunea încearcă să-și repornească programul de energie nucleară. Consumul de electricitate din China a avut anul trecut ritmul cel mai încet de creștere din ultimii 16 ani, conform datelor de la Consiliul de Electricitate al Chinei. Emisiile de dioxid de carbon au scăzut cu 2 procente din 2013 până în 2014 – prima scădere din 2001 încoace – semnalând că eforturile de a controla poluarea câștigă teren, conform estimărilor de la Bloomberg New Energy Finance.

Poluarea aerului a atras mai mult atenția publică în ultimii câțiva ani, pe măsură ce smogul greu învăluie întinderi ale țării, inclusiv Beijing și Shanghai. Aproximativ 90 de procente dintre 161 de orașe din China a căror calitate a aerului a fost monitorizată în 2014 nu au îndeplinit standardele oficiale, conform unui raport emis luna aceasta de Biroul Național de Statistici al Chinei. Nivelul de PM2.5, particulele mici care prezintă cel mai mare risc pentru sănătatea umană, a atins o medie de 85.9 micrograme pe metru cub anul trecut în capitală, în timă ce standardul național e de 35 de micrograme.

Potrivit  Biroului Municipal de Protecția Mediului, orașul își propune să ia și alte măsuri pentru a contribui la curățarea aerului, cum ar fi închiderea altor companii poluante și reducerea capacității producției de ciment.

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

9 din 10 orașe din China depășesc limita de poluare

Poluarea aerului din India scurtează viața cu 3 ani

Parisul interzice mașinile pentru a reduce poluarea aerului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri