Bush amana reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

Presedintele SUA, George W.Bush, a anuntat vineri organizarea unei reuniuni la nivel de sefi de stat in prima parte a anului viitor, in vederea finalizarii obiectivului mondial pe termen lung al reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera.

Bush a facut acest anunt in cadrul unui discurs rostit la Washington, in a doua si ultima zi a unei conferinte organizate de SUA cu privire la incalzirea globala, la care au fost invitate principalele tari emitatoare de gaze cu efect de sera.

In acelasi discurs, liderul de la Casa Alba a facut apel la crearea unui fond global pentru promovarea tehnologiilor ’’curate’’, fond ce ar urma sa fie coordonat de ministrul american de finante, Henry Paulson, si care ar favoriza accesul tarilor in curs de dezvoltare la astfel de tehnologii. Bush i-a invitat totodata pe principalii poluatori ai lumii – dintre care nu a exclus SUA – sa-si stabileasca un obiectiv comun in termeni de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, considerate responsabile pentru incalzirea globala.

’’Prin stabilirea acestui obiectiv, recunoastem ca avem o problema si ne angajam sa facem ceva in aceasta privinta’’, a explicat presedintele american. El a insistat insa ca ’’fiecare tara trebuie sa decida pentru ea insasi combinatia potrivita de instrumente si tehnologie pentru a obtine rezultate eficiente si masurabile in privinta protectiei mediului’’.

Bush a refuzat totodata sa angajeze SUA – care nu au ratificat Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera – la cote obligatorii de scadere a acestor emisii, preferand sa incurajeze dezvoltarea de noi tehnologii si alte masuri voluntare. Liderul de la Washington a indicat in acelasi timp ca nu va lua parte la negocieri vizand un acord global cu privire la reducerea poluarii care sa nu cuprinda si statele poluatoare din lumea in curs de dezvoltare.

Numerosi observatori sugereaza ca acest demers al SUA de mobilizare impotriva incalzirii globale urmareste subminarea negocierilor sub egida ONU ce vor incepe in decembrie in Indonezia pentru a elabora succesorul tratatului de la Kyoto, ce expira in 2012. Protocolul de la Kyoto a fost respins de administratia americana sub argumentul ca afecteaza negativ si incorect economiile tarilor bogate, cum sunt si SUA, si exclude de la obligatii in privinta respectarii mediului state mai sarace cum sunt China si India.

PRIMA ZI A SUMMIT-ULUI DE LA WASHINGTON S-A LASAT CU PROTESTE

Foto: cc.nih.gov

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri