Buna Ziua Iasi: Romania devine jucator important pe piata de biocombustibili

Productia de rapita a Romaniei a fost de circa 711.200 tone in acest an, de peste doua ori mai mare decat recolta de anul trecut, evolutia fiind asigurata atat de cultivarea unor suprafete mai mari, cat si de sporirea randamentelor la hectar. Agricultorii au obtinut in acest an o productie totala de 711.214 tone de rapita, de pe o suprafata cultivata de 368.462 hectare, potrivit datelor operative ale Ministerului Agriculturii, in timp ce anul trecut recolta a fost de 340.600 tone, de pe o suprafata de 299.800 hectare, conform datelor aceleiasi institutii.
O parte din cresterea productiei in acest an a fost asigurata de majorarea suprafetelor cultivate cu rapita, continuand evolutia pozitiva din ultimii ani.

Terenurile ocupate cu aceasta cultura au crescut semnificativ, suprafata de pe care s-a recoltat rapita in acest an fiind de peste 20 de ori mai mare decat nivelul din 2003. Cea mai importanta sursa a cresterii din acest an a fost insa evolutia randamentului la hectar, care s-a situat la nivelul de 1,93 de tone, aproape dublu fata de media de 1,13 tone la hectar din 2007, cand seceta a calamitat o parte importanta a culturilor. Productia medie din 2008 nu este mare doar comparativ cu anul 2007, afectat de seceta, ci si in comparatie cu alti ani agricoli. Randamentul din acest an este al doilea cel mai mare obtinut de agricultori dupa 1990, pe primul loc fiind productia medie din 2004. Potrivit unor estimari ale Serviciului pentru piete agricole externe (Foreign Agricultural Service – FAS) al Departamentului American pentru Agricultura, o mare parte din productia de rapita din Romania a fost deja contractata.

"Productia din Romania este estimata sa o depaseasca pe cea de anul trecut, in ciuda faptului ca in unele regiuni culturile au fost atacate de insecte in primavara, in special in zonele unde seceta a fost mai proeminenta. O mare parte din productie face obiectul unor contracte pre-semnate. Pretul de cumparare a rapitei variaza intre 350 si 400 de Euro pe tona", se arata intr-un raport al FAS, de la finele lunii iulie.
Judetele care concentreaza suprafete importante cultivate cu rapita sunt Calarasi, Constanta si Ialomita. Potrivit furnizorului de produse si servicii in agricultura Agricover, anul trecut, aproximativ 80 la suta din productia de rapita realizata in Romania a fost exportata. Interesul pentru rapita a crescut odata cu cererea din partea producatorilor de biocombustibili. Totodata, un alt stimulent sunt subventiile care au fost acordate din fonduri UE "pentru culturile energetice".

Pentru mai multe informatii viziteaza Buna Ziua Iasi

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri