Buna Ziua Iasi: Romania critica Uniunea Europeana

Oficiali din Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria au semnat, vineri, o declaratie prin care sustin ca planul Uniunii Europene (UE) de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 20 la suta pana in 2020 va creste dependenta acestor state de importurile de gaze naturale din Rusia, transmite Reuters.

"Pachetul de norme pentru mediu si energie (al UE) va creste substantial cererea de gaz importat in anumite state membre, accentuandu-le dependenta de fata de sursele externe de aprovizionare", au declarat reprezentantii celor cinci state dupa incheierea reuniunii de la Varsovia. UE ar trebui sa se concentreze in egala masura pentru asigurarea securitatii energetice, au adaugat cei in cauza.

"Comisia Europeana ar trebui sa actioneze cu mai multa ambitie in domeniul asigurarii securitatii aprovizionarii cu resurse energetice si ar trebui sa propuna solutii la fel de indraznete ca cele din pachetul pentru mediu si energie", au spus acestia. Uniunea Europeana incearca sa scada cu o cincime emisiile de CO2 (dioxid de carbon) pana in 2020, comparativ cu nivelul din 1990.

Statele est-europene considera, insa, ca o asemenea masura va conduce la majorarea importurilor de gaz natural din Rusia, intrucat emisiile acestuia sunt mult mai reduse decat ale altor hidrocarburi. Reprezentantul Cehiei, prezent la discutii, a ramas neutru si nu a semnat declaratia, tara sa urmand sa preia, in ianuarie, presedintia rotativa a UE. Scurtul razboi dintre Rusia si Georgia a contribuit la agravarea temerilor privind dependenta de resursele energetice rusesti, insa comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a sustinut, saptamana aceasta, intr-un interviu, ca statele membre UE ar trebui sa coopereze cu Rusia in domeniul energetic.

Cele cinci state au criticat si efectele masurilor UE asupra pretului energiei, care ar urma sa urce cu aproximativ 70 la suta din 2013, cand producatorii de electricitate ar urma sa achizitioneze certificate pentru emisii de CO2, a precizat reprezentantul Poloniei.

Pentru mai multe informatii viziteaza Buna Ziua Iasi

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri