Bulgaria va construi un depozit de deseuri radioactive la patru kilometri de Dunare

Langa centrala nucleara de la Kozlodui, la patru kilometri distanta de malul Dunarii, autoritatile bulgare intentioneaza sa construiasca un depozit pentru deseuri slab si mediu radioactive, iar pana in 2075 aici ar urma sa fie depozitate pana la 345.500 de tone de asemenea reziduuri, relateaza Mediafax.

"Radiana" este numele zonei din Bulgaria unde va fi construit depozitul pentru deseuri slab si mediu radioactive, langa satul Harlets, municipiul Kozlodui, regiunea Vratsa.

Acesta va fi amplasat la 3,2 kilometri sud-est de "linia regulatoare a Kozlodui", la 6.6 kilometri sud-vest de limitele construite ale satului Harlets si la 4 kilometri sud-vest de malul drept al Dunarii.

Cei trei kilometri in jurul amplasamentului, reprezentand zona de protectie contra radiatiilor, nu se suprapun teritoriului Romaniei, dar Zona Monitorizata a Centralei Nucleare Kozlodui, cu o raza de 30 de kilometri in jurul acesteia, se extinde pana pe teritoriul romanesc.

"Acest depozit national pentru deseuri radioactive (DNDR) este destinat depozitarii deseurilor radioactive cu activitate mica si medie, respectiv radionuclizi de viata scurta, generate pe perioada functionarii si dezafectarii Centralei Nucleare «Kozlodui» , functionarea viitoare a Centralei Nucleare Belene si din alte surse conventionale – medicina, cercetare stiintifica, aplicatii tehnice si altele", se arata intr-una dintre sectiunile studiului de impact asupra mediului, prezentat pe site-ul Agentiei de Protectie a Mediului Sibiu.

Autoritatile romane au primit studiul de impact in temeiul Conventiei de la Espoo, care prevede intocmirea unui astfel de document pentru toate proiectele cu potential impact transfrontalier asupra mediului si informarea in acest sens a tuturor statelor posibil afectate.

DNDR este, potrivit documentului citat, "o locatie de importanta nationala prevazuta in Legea de Amenajare Teritoriala".

"DNDR este un obiectiv tehnic de mica adancime de tip bariere multiple cu canale, proiectat pentru debarasarea deseurilor radioactive cu activitate mica si medie, tratate si stocate in rezervoare de beton armat. DNDR si utilitatile acesteia vor ocupa o zona de aproximativ 36 de hectare. Pe perioada constructiei nu va fi necesara ocuparea de teren suplimentar deoarece activitatile temporare sunt planificate a fi executate in cadrul limitelor locatiei Radiana. Statutul locatiei este de proprietate de stat, apartinand «Fondului Funciar de Stat»", se arata in documentul citat.

Siguranta depozitului se bazeaza pe aplicarea unei strategii de aparare in adancime, un sistem de bariere fizice completat de masuri administrative. Sistemul de bariere fizice se bazeaza pe un concept de multi-bariere, "deoarece fiecare dintre acestea contribuie la pastrarea sigurantei, prin functiile sale".

"Siguranta DNDR nu poate fi bazata pe o singura bariera. Daca o anumita bariera nu poate sa isi indeplineasca functiile de siguranta, atunci sistemul in totalitatea sa trebuie sa asigure izolarea deseurilor radioactive in conformitate cu criteriile de siguranta", se mai arata in documentul citat.

Astfel, investitia presupune constructia a opt module de beton armat, uniform plasate pe doua randuri paralele. Dimensiunea exterioara predefinita a fiecarui modul este de 117 metri lungime, 35,5 metri latime si zece metri inaltime. Modulele sunt despartite de pereti longitudinali si transversali ce formeaza camerele de izolare. Fiecare modul consta in 16 camere identice, plasate de asemenea in doua randuri paralele de opt camere fiecare.

In 1974 a inceput activitatea nucleara din Bulgaria, odata cu darea in folosinta a primei unitati de la Centrala Nucleara Kozlodui. Pana in august 1991, alte cinci reactoare au fost date, pe rand, in functiune. Unitatile 1 si 2 de la Kozlodui au fost deconectate de la sistemul de electricitate in 31 decembrie 2002, iar unitatile 3 si 4 in 31 decembrie 2006, ca parte a memorandumului incheiat intre guvernul bulgar si autoritatile europene in 1999. Toate aceste reactoare urmeaza sa fie scoase din functiune in conformitate cu Strategia Actualizata de Scoatere din Functiune pentru Unitatile 1-4 ale CNE Kozlodui. Intre timp, proiectul Belene preconizeaza construirea a doua unitati WWER-1000.

Foto: newspulse.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri