O noua unitate nucleara la centrala de la Kozlodui (Bulgaria), denumita unitatea 7, va intra in functiune in anul 2020 sau in anul 2022, a anuntat Valentin Nikolov, presedintele Consiliului de administratie al centralei.
Construirea unitatii 7 a atras atentia unor mari investitori, a sustinut oficialul bulgar, citat de agentia Novinite.
De-a lungul a 20 de ani, in timp ce durata de exploatare a unitatilor 5 si 6 se epuizeaza, este logic sa le inlocuim cu unitatile 7 si 8”, a sustinut Valentin Nikolov.
Unitatea 5 isi va epuiza resursa de functionare in anul 2017, iar unitatea 6 – in anul 2019. Unitatile nucleare 1, 2, 3 si 4 au fost deja inchise.
Acum cateva zile, premierul bulgar, Boyko Borisov, sugera ca durata de viata a celor doua unitati vechi ar putea fi prelungita pana in anul 2030. O asemenea procedura a fost deja aprobata de specialisti din Rusia, care au construit centrala atomica de la Kozlodui.
Orasul Kozlodui are o populatie de circa 13.000 de locuitori, dintre care peste 4000 de oameni lucreaza la centrala atomica. Deschiderea unitatilor 7 si 8 ar putea oferi locuri de munca pentru cei angajati in prezent la unitatile 5 si 6.
Referendum pentru energia nucleara
Acum doua zile, la data de 27 ianuarie, in Bulgaria a fost organizat chiar un referendum, in care populatia a fost intrebata daca este de acord cu construirea unei noi centrale nucleare. Cele mai multe dintre persoanele care au votat au raspuns afirmativ.
Totusi, referendumul nu a fost validat, intrucat nu s-a intrunit numarul minim de persoane prezente la vot – circa 4,3 milioane de oameni.
Consultarea publica a fost realizata la initiativa Partidului Socialist (de opozitie), care sustine ideea construirii unei centrale nucleare noi, in orasul Belene. Actualul guvern de la Sofia a anuntat suspendarea proiectului Belene, considerat prea scump.
Centrala de la Kozlodui este unul dintre cele mai vechi obiective nucleare care functioneaza in Europa. Inchiderea reactoarelor 1 – 4 s-a realizat la presiunea statelor occidentale si a a fost una dintre conditiile acceptarii Bulgariei in UE, la data de 1 ianuarie 2007.
Reactoarele 5 si 6, ramase in exploatare, au puterea de cate 1000 MW si livreza circa 36 la suta din necesarul de energie electrica al Bulgariei.
Cel mai recent incident inregistrat la centrala de la Kozlodui a determinat oprirea temporara a unitatii 6, in luna mai 2012, dupa o defectiune la un generator electric.