Interzisa de ani buni, vanatoarea ursului brun a primit din nou unda verde in Bulgaria. Pe 27 ianuarie, guvernul de la Sofia a autorizat recoltarea a 17 ursi, specie protejata, pe cale de disparitie, relateaza AFP.
Decizia a fost permisa printr-un amendament la legea care interzice vanatoarea ursului brun in Bulgaria. Adoptata in octombrie, anul trecut, dupa ce un barbat a fost atacat si mutilat de un urs, amendamentul impune autorizatii exceptionale. In fiecare an, guvernul va trebui sa stabileasca o cota de vanatoare care sa reprezinte intre 3% si 8% din populatia de ursi bruni a Bulgariei, care, dupa tarile scandinave si Romania, este cea mai mare din Europa.
In cursul acestui an, 17 ursi bruni din Muntii Rodopi si Balcani isi vor gasi sfarsitul sub pustile vanatorilor. O decizie foarte controversata, din cauza diminuarii rapide a populatiei de ursi din estul tarii. Anul trecut au fost recenzati 550 de ursi in aceasta zona, in vreme ce anii anteriori populatia lor se ridica la 600 – 800 de exemplare.
Ministrul bulgar al Mediului, Ruslan Serbezov, justifica aceasta decizie prin ”necesitatea de a respecta legea”, o lege puternic contestata de ecologisti si aparatorii drepturilor animalelor.
Romania impusca 260 de exemplare in acest sezon
In Romania, legea permite anual o derogare de la statutul de specie protejata pentru stabilirea unor cote de vanatoare a ursilor bruni. Potrivit ultimului ordin de ministru, semnat la 7 septembrie de ministrul Mediului, vanatorii au voie sa recolteze in perioada toamna 2010 – primavara 2011 un total de 260 de exemplare. Alte 80 de exemplare raman la dispozitia ministerului Mediului, in cazul aparitiei asa zisilor ursi-problema, care pot fi vanati in cazul in care afecteaza siguranta oamenilor si a bunurilor.
Potrivit lui Silviu Chirian, coordonator al proiectului Life, de conservare a carnivorelor mari, in prezent nu se poate sti daca aceasta cota este mare sau mica, deoarece metoda de recenzare anuala a ursilor bruni din Romania este foarte controversata si usor de contestat.