Bulgaria

  • Hidroenergia reprezinta principala sursa de energie regenerabila in Bulgaria, dar potentialul tehnic si economic este deja exploatat la maximum. Exista oportunitati pentru biomasa, pentru ca 60% din tere-nul tarii este agricol si aproximativ 30% este acoperit de paduri. De asemenea, se estimeaza ca potentialul pentru energie eoliana instalata este de 2.200-3.400 MW energie electrica. Potential pentru energia solara exista in estul si sudul Bulgariei si in jur de 200 MW pot fi generati din surse geotermale.
  • Din consumul total de energie al tarii, 11% trebuie sa provina din surse regenerabile in 2010, conform tintei nationale. Scopul principal al Programului National pentru Surse de Energie Regenerabila este sa creasca semnificativ procentul de energie din surse regenerabile non-hidro in mixul energetic.
  • Principalele politici pentru RES-E (energie regenerabila electrica) in Bulgaria sunt „Achizitionarea obligatorie de electricitate la preturi preferentiale” si „Sistemul de tranzactionare a certificatelor verzi”. Prima politica obliga furnizorii sa achizitioneze toata energia regenerabila de la generatoarele cu o productie de pana la 10 MW . Sistemul de tranzactionare a certificatelor verzi prevede ca furnizorii sa asigure o cota obligatorie de energie din surse rege-nerabile, un procent din totalul de productie a energiei electrice.
  • Pentru promovarea energiei termice provenite din surse regenerabile, Bulgaria implementeaza Linia de Creditare pentru Eficienta Energetica si Energie Regenerabila (BEERECL). Prin aceasta, proiectele RES sunt eligibile pentru granturi de pana la 20%.
  • In Bulgaria, productia de biocombustibili este scutita de taxe inca din 2005.
  • Problemele de poluare a aerului din Bulgaria sunt rezultanta influentelor industriei si transportului. La mijlocul anilor ’90, Bulgaria se numara printre cele 50 de tari cu cele mai mari cantitati de emisii de dioxid de carbon, cu 54,3 milioane de tone metrice pe cap de locuitor.
  • 25% dintre padurile tarii au fost afectate semnificativ de poluare, de asemenea, raurile si Marea Neagra sunt afectate serios de poluarea chimica si industriala, metale grele, detergenti si apa menajera. Totusi, aproape 100% din populatie are acces la apa potabila.
  • In prezent, in Bulgaria sunt amenintate 13 specii de mamifere, 12 specii de pasari, o specie de reptile si 59 de specii de plante.
     
spot_img

Ultimele știri