Bugetul Ministerului Mediului, cu 25% mai mare față de anul trecut

Principală prioritate a bugetului Ministerului Mediului, în creștere cu aproape 25% față de 2020, vor fi investițiile, în special pentru obiective de combatere și adaptare la schimbările climatice.

Comisiile reunite de Mediu ale Parlamentului au avizat pozitiv, joi, bugetul pentru anul 2021 al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu 25 de voturi „pentru„ şi 16 „împotrivă”. Ministrul Tánczos Barna a prezentat propunerea de buget parlamentarilor din comisiile reunite, în valoare totală  de 1,409 miliarde de lei credite bugetare, în creştere cu aproximativ 24,50% faţă de anul precedent.

De asemenea, valoarea creditelor de angajament (n.r. sume ce pot fi cheltuite acum și plătite din bugetele viitoare) se ridică la 2,734 miliarde de lei, mai mari cu 138,74% comparativ cu anul 2020.

Bugetul alocat ministerului de resort propune creşteri importante la capitolul investiţii, de până la 25%, plata datoriilor restante şi o gestionare mai eficientă a resurselor în vederea scăderii cheltuielilor de funcţionare.

„Pentru anul 2021 am gândit un buget care are investițiile ca principală prioritate. Avem la acest capitol o creștere importantă de până la 25%, în special pentru obiective de combatere și adaptare la schimbările climatice – lucrări de apărare împotriva inundațiilor, regularizări de râuri, împăduriri, creare de perdele forestiere, corecții de torenți și multe altele. România se aliniază astfel la tendința europeană de a crește investițiile în sectoarele verzi, iar bugetul pe care l-am conceput vine în sprijinul și completarea fondurilor pe care dorim să le atragem din PNRR (n.r. Planul Național de Redresare și Reziliență)”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Acesta a mai arătat că există creșteri semnificative și la proiectele din fonduri nerambursabile, pentru că Ministerul va încerca în acest an să atragă cât mai multe fonduri europene.

„Un alt subiect esențial este plata datoriilor restante din 2019 și 2020, cum sunt compensațiile pentru proprietarii de terenuri din ariile protejate sau plata despăgubirilor pentru pagubele provocate de speciile protejate. Aceste plăți trebuie să demareze urgent și le vom onora începând cu cele aferente anului 2019. Totodată, prin digitalizarea și eficientizarea activității, avem în vedere scădea cheltuielilor în ceea ce privește funcționarea aparatului propriu”, a mai spus ministrul.

Citește și:

Protest față de investițiile disproporționate în armament, în defavoarea protecției mediului

spot_img

Ultimele știri