București. Suportul unde poți să lași și de unde poți să iei haine

În fiecare dimineață, de un an, Random Urban Shop scoate în fața vitrinei un suport de haine, alături de mesajul: „Ai nevoie de o haină? Ia una. Vrei să ajuți? Lasă una”. Astfel, articolele vestimentare circulă de la cei care le țin depozitate în șifoniere la cei care au nevoie de ele.

Raul Pop, specialist în managementul deșeurilor, a postat pe Facebook o fotografie cu un stander pe care stau agățate mai multe fuste, bluze și triouri. Sub haine, stau aliniate câteva perechi de pantofi și sandale, iar de suport este agățată o ramă cu mesajul: „Ai nevoie de o haină? Ia una. Vrei să ajuți? Lasă una”. Postarea sa, făcută din fața magazinului Random Urban, de pe Bulevardul I.C Brătianu, numărul 44, din București, a fost distribuită de 6.200 de ori.

Anul trecut, într-o zi de decembrie când termometrele arătau -5 grade Celsius, Cristi a văzut doi tineri care, îmbrăcați numai în pulovere, se încălzeau în jurul unui foc improvizat. S-a dezbrăcat de geaca de iarnă și le-a oferit-o, dar a înțeles că nu sunt singurii care au nevoie de un astfel de ajutor.

Marcat de întâlnirea cu tinerii, bărbatul i-a povestit prietenei lui, Ofelia, iar împreună au decis să instaleze un suport pentru haine în fața magazinului lor din zona Unirii, unde știau că există mulți oameni fără adăpost.

„O haină nu le schimbă viața, dar le-o face un pic mai confortabilă. Cel mai important e că le spui: «Hei, te văd! Îmi pasă!». Le oferi  încredere și simt că fac parte din comunitate”, a spus Ofelia pentru Green Report.

Primele donații au fost ale lor, apoi ale familiilor lor, ale prietenilor și angajaților magazinului, apoi clienții și trecătorii au început și ei să aducă haine pe care nu le mai purtau.

„Inițial ne-am gândit să fie doar pe parcursul iernii, deoarece în acest sezon oamenii au mai multă nevoie de haine, dar am primit atât de mult suport din partea comunității încât am prelungit campania”, a mai spus ea.

Astfel, standerul a fost scos în fața magazinului în fiecare dimineață, iar timp de un an, oamenii au donat haine constant, de câteva ori pe săptămână. Atunci când umerașele sunt ocupate, angajații depozitează hainele în plus și le expun când se face loc. Magazinul, care vinde haine de damă și accesorii  pentru toate vârstele, oferă celor care donează o reducere de 10% la produsele comercializate.

„Am observat un nou fenomen: oamenii fac schimb de haine. Nu trebuie să fii neapărat un om fără locuință pentru a lua un produs. Dacă îți place, îl poți lua, indiferent de statutul social. Bineînțeles că ai datoria morală să aduci altul în schimbul celui pe care l-ai luat”, a mai spus Ofelia.

Pe pancarta agățată de stander sunt lipite două stickere ale proiectului Facem Bine, prin care trei fete încearcă să le dea oamenilor idei despre cum pot îmbunătăți lumea în care trăiesc. Claudia, una dintre ele, a vizitat magazinul în iarna anului trecut și a decis că, pentru campania prin care intermediază donațiile de haine, merită statutul de #aiabuni, care fac parte din comunitatea Facem Bine.

O femeie cu un fular colorat legat în jurul capului, cu fustă și adidași cu trei numere mai mari, a admirat câteva minute o pereche de pantofi. A probat unul, a constatat că îi este mare și l-a pus la loc.

„Oamenii sunt civilizați. Se uită la produse, verifică dacă este mărimea bună. Nu își iau la nimereală, doar pentru că sunt gratis”, a mai spus Ofelia.

Citește și: Asociația Atitudini & Alternative a instalat opt containere pentru haine în București

spot_img

Ultimele știri