Mai mult de 37 de milioane de bucăți de plastic au ajuns pe o insulă nelocuită și aflată la 5.000 de km de cea mai apropiată formă de civilizație. Estimarea aparține unor cercetători care au documentat fenomenul și au publicat descoperirile într-un studiu.
Insula Henderson, care face parte din Insulele Pitcairn din Oceanul Pacificului, este un teritoriu britanic și este nelocuită. Potrivit cercetătorilor din cadrul Universității din Tasmania, insula este vizitată o dată sau de două ori la fiecare 10 ani în timpul expedițiilor.
Totuși, chiar dacă este nelocuită și localizată la mai mult de 5.000 de km de cea mai apropiată zonă populată, curenții oceanului aduc gunoaiele din întreaga lume. Cercetătorii spun că poziționarea insulei este motivul pentru care gunoiul a ajuns pe plaja insulei.
În timpul expediției, conduse de Fondul Britanic de Conservare a Naturii RSPB, Jennifer Lavers de la Institutul pentru Studii Marine și Antarctice (IMAS) a descoperit că plajele insulei erau umplute cu până la 671 de elemente din plastic pe metru pătrat. Potrivit specialistei, aceasta este cea mai mare densitate de gunoi înregistrată vreodată.
„Ce s-a întâmplat pe insula Henderson ne arată că nu există nicio scăpare de poluarea cu plastic, nici în cele mai îndepărtate părți ale oceanelor noastre. Insula Henderson este un exemplu șocant, dar tipic despre modul în care resturile de plastic ne afectează mediul la scară globală”
Oamenii de știință atrag atenția că, din cauză că au inventariat doar bucățile de plastic mai mari de 2 mm cu o adâncime de până în 10 cm, cantitatea de gunoi ar putea fi mai mare.
Lavers spune că mai mult de 300 de milioane de tone de plastic produse la nivel mondial în fiecare an nu sunt reciclate și din cauză că materialul este plutitor și durabil, are un impact pe termen lung asupra oceanelor.
Potrivit specialiștilor, mai mult de 200 de specii de animale și 55% dintre păsările lumii sunt expuse riscului de mânca plastic. Două specii de păsări de pe Insula Henderson sunt supuse aceluiași risc.
Potrivit Word Economic Forum, în fiecare an, în oceane ajung 8 milioane de tone de plastic. În plus, potrivit unei estimări dintr-un raport realizat de Fundația Ellen Mc`Arthur și Word Economic Forum, în prezent oceanele lumii conțin 150 de milioane de tone de plastic.
Un video cu plasticul găsit pe insulă, realizat de oamenii de știință, poate fi vizionat aici.