Bucate realese: un proiect care aduce consumatorii și producătorii la aceeași masă

Locuitorii capitalei au șansa de a cumpăra un coș plin cu legume bio, produse lângă București, cu doar 50 de lei. Câți însă știu asta? Inițiatoarele unui proiect anti-risipă alimentară fac cunoștință consumatorilor cu cei care le produc hrana, pe plan local.

bucate realese

Ca să fim siguri că un aliment românesc este autentic, ar trebui să îl cumpărăm direct de la producător. Însă, în societatea de consum actuală, este din ce în ce mai greu să ajungem direct la sursa primară. Câți dintre noi îi cunoaștem oare pe țăranii care plivesc roșiile sau care ară ogorul pe care vor cultiva cartofi?

Unii consumatori s-ar putea totuși încadra în categoria celor suficient de curioși și de preocupați de alimentație sănătoasă încât să încerce să refacă legătura cu cei care le furnizează alimentele. Este și cazul fetelor din proiectul Bucate Realese: Alina Anton, Ana Anton și Cristina Simionescu.

Despre ce fac ele în proiect în general și despre partea lui socială am scris în articolele trecute. Acum, vom afla cum au reușit ele să îi facă pe bucureșteni să dezbată despre alimentație sănătoasă, produse locale și risipă alimentară.

Serile de film, momeală pentru discuții despre bucate realese

În perioada aprilie – iulie, Alina, Ana și Cristina au organizat 3 seri de filme despre mâncare produsă sustenabil. La una dintre acestea, am participat și eu. Nu au lipsit nici de această dată bunătățile pregătite în casă și nici poveștile a vreo 15 oameni interesați direct de astfel de activități.

bucate realese

După și în timpul mesei, s-au încins discuțiile. Fetele au invitat-o la eveniment pe Florentina Constantin, coordonatoarea unei grădini sociale care furnizează legume proaspete locuitorilor capitalei.

bucate realese

Grădina aparține Asociației de Ajutor Amortel și este situată în satul Poienile, la 35 de kilometri de București. Aici, asociația a achiziționat în 1937 o casă țătănească cu pridvor și un hectar de pământ. Apoi, cu ajutorul tinerilor din centrul de plasament, au început să cultive pomi și legume, pe câmp și în sere. Din 2012, sunt certificați bio și furnizează fructe și legume locuitorilor capitalei.

bucate realese

Cum funcționează Grădina Bio Amurtel și cât costă produsele

Anul acesta, Amurtel livrează către 33 de abonați. În fiecare zi de miercuri, Nea Gigel, soferul asociației, vine în București cu o furgonetă răblăgită plină cu legume și fructe. Celor aflați în nordul capitalei le lasă coșurile acasă, iar cei din alte zone își pot prelua coșurile din 2 locații din București.

Producția se împarte în mod egal între coșuri, iar ceea ce se află în ele este explicat în fiecare primăvară. În luna februarie, consumatorii se întâlnesc cu membrii asociației și discută despre buget și despre ce se va cultiva.

bucate realese

Pentru un coș cu legume, abonații plătesc 1.600 de lei pentru tot anul. La început, achită un avans de 290 de lei. Apoi, din aprilie până în decembrie, au rate lunare de câte 165 de lei. Cei care vor și fructe mai scot din buzunare 190 de lei pe an. Așadar, pentru 50 de lei pe coș, bucureștenii pot asigura necesarul săptămânal de legume bio pentru o familie de 4 membri – 2 adulți și 2 copii. În plus, oferă o șansă agriculturii țărănești bio, cultivată aproape de oraș, de către tineri din medii defavorizate.

Povestea Amurtel, completată de poveștile fermierilor europeni

După ce am mâncat și am povestit cu Florentina, am urmărit, pe un ecran improvizat în curtea Vișini Hub, documentarul „The land for our food”.

bucate realese

Materialul lung de 30 și ceva de minute a fost produs în 2016. Urmărește lupta unor fermieri pentru pământ arabil în 5 țări din Europa, printre care și România. Îl puteți urmări mai jos:

Produsele locale, doar unul dintre cele 3 subiecte de dezbatere

Discuția despre pământ și hrană produsă local a fost ultima din seria de 3 seri de filme. Cu altă ocazie, participanții au vizionat un documentar despre risipa alimentară și au discutat despre aceasta cu Tiberiu Cazacioc, activist al mișcării Slow Food în România. De asemenea, au dezbătut cu doctorul Alexandra Gherment despre alimentație sănătoasă, după ce au vizionat un film pe această temă.

Ultimul tip de evenimente organizate în cadrul proiectului sunt cinele în cartier. Despre acestea vom povesti în ultimul material din seria Bucatelor Realese.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri