Bruxelles-ul este de acord cu acordarea de sprijin financiar pentru centralele care produc energie fara carbon, informeaza Reuters. Utilitatile germane se numara printre cele care testeaza tehnologiile de captare si stocare a carbonului (CCS) o metoda despre care sustinatorii ei spun ca ajuta la combaterea schimbarilor climatice prin separarea dioxidului de carbon rezultat din arderea carbunelui si ingroparea lui.
„CCS este considerat ca avand o contributie substantiala la reducerea dioxidului de carbon”, a declarat Piotr Tulej, director pe energie si mediu in cadrul Comisiei Europene. Acesta a mai spus ca ajutoarele financiare depind de statele membre.
El a salutat, totodata, cele mai recente doua proiecte germane, unul dezvoltat de compania suedeza Vattenfall si unui al companiei energetice RWE. Saptamana trecuta, Vattenfall a deschis o centrala-pilot de 30 de megawati in estul Germaniei, iar RWE a ales, luna trecuta, orasul Huerth pentru o centrala cu tehnologie de captare a carbonului de 450 de megawati care va deveni operationala in 2014.
RWE a anuntat ca are nevoie de sprijin public sau privat pentru sustinerea a jumatate din investitia de 2 miliarde de euro necesara.
Polonia, Marea Britanie sau Olanda se numara printre tarile care lucreaza la aceasta tehnologie.
Scepticii sustin, insa, ca tehnologia CCS se afla la ani distanta de maturitatea comerciala, iar ecologistii spun ca este doar o metoda de a distrage atentia de la nevoie de tranzitie de la combustibilii fosili la energii regenerabile.