Plajele din întreaga lume au devenit pustii odată cu restricţiile impuse de pandemia de COVID-19, iar animalele sălbatice profită şi se reîntorc în vechiul lor habitat după zeci de ani de absenţă. O specie rară de broască ţestoasă, o creatură foarte vulnerabilă şi care se află aici cu milioane de ani înaintea oamenilor, pare să facă o revenire spectaculoasă, scrie The Independent.
În ultimele săptămâni, broaştele ţestoase pieloase (Dermochelys coriacea) au fost găsite cuibărindu-se într-un număr mare, care nu a mai fost văzut de zeci de ani, pe plajele din Florida și Thailanda.
Experții spun că reapariția acestei specii de broască teştoasă aflată pe lista speciilor vulnerabile este, probabil, strâns legată de golirea plajelor din întreaga lume din cauza pandemiei de coronavirus.
Pe plaja Juno din Florida, personalul de la Loggerhead Marinelife Center a descoperit 76 de cuiburi pe o întindere de aproape 16 km (10 mile) de nisip în primele două săptămâni ale sezonului, o creștere „semnificativă” față de anul trecut.
În Thailanda, a fost găsit cel mai mare număr de cuiburi de broască teştoasă pieloasă din ultimele două decenii pe plajele acum fără turiști, potrivit ecologiștilor.
„Acesta este un semn foarte bun pentru noi, deoarece multe zone folosite pentru depunerea icrelor au fost distruse de oameni”, a spus Kongkiat Kittiwatanawong, directorul Centrului Biologic Marine Phuket, despre cele 11 cuiburi pe care le-au găsit.
În ultimii cinci ani, nu au fost observate deloc astfel de cuiburi.
„Dacă ne uităm la anul precedent, nu am avut aşa mulţi pui de broască, deoarece țestoasele au un risc ridicat de a fi ucise de uneltele de pescuit și de oamenii care tulbură plaja”, a adăugat domnul Kittiwatanawong.
Broasca ţestoasă pieloasă este cea mai mare broască țestoasă de mare din lume. Sunt considerate pe cale de dispariție în Thailanda și sunt listate ca specii vulnerabile la nivel global de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.
Pentru testoase, plajele sunt esenţiale pentru supravieţuire, însă sunt nevoite să împartă acest teritoriu cu cel mai aprig duşman al lor – omul.
Acestea îşi depun ouăle în zone întunecate și liniștite, locuri care au devenit foarte rare atunci când turiștii iau cu asalt plajele. De asemenea, au fost raportate cazuri când oamenii au săpat în cuiburile lor și le-au furat ouăle.
La sfârșitul lunii martie, personalul dintr-un parc național din sudul provinciei Phanga Nga de la Marea Andaman a găsit 84 de pui care au eclozat după ce le-au monitorizat ouăle timp de două luni.