Marius Brînzea, Director Strategie Reciclad’OR: ”Introducerea sistemului depozit în România este o necesitate a zilelor noastre și nu o tentativă sau un experiment”

Introducerea sistemului depozit în România este o necesitate, iar cele două modele de reciclare, OIREP și sistemul depozit, se vor afla în stare de complementaritate și nu de competiție, a declarat, joi, Marius Brinzea, Director Strategie Reciclad’OR, în cadrul conferinței „Provocări și soluții în sistemul garanție-depozit”, organizate de Green Report, în parteneriat cu Reciclad’OR.

 

“Ne aflăm (…) acum în fața unui moment extrem de important: adoptarea unui cadru juridic care să asigure condițile optime de implementare a sistemului depozit și complementaritatea dintre sistemul depozit și sistemul gestionat de către organizațiile de transfer de resposabilitate, generic denumite OIREP-uri”, a spus Marius Brînzea.

Redimensionarea pieței de transfer de responsabilitate

Potrivit reprezentantului Reciclad’OR, impactul major al sistemului depozit în activitatea OIREP-urilor va fi generat de tipurile de materiale și produsele asupra cărorara se va aplica sistemul de garanție.

Forma finală în care va fi implementat sistemul depozit în România va genera o diminuare cantitativă și valorică a pieței de transfer de responsablitate și creșterea gradului de complexitate în managementul datelor.

“Scăderea cantităților transferate de producători la OIREP-uri (și implicit a input-ului financiar) va necesita o recalibrare a pieței de transfer de responsabilitate. Fără dar și poate această situație va testa capacitatea managerială și organizațională a schemelor OIREP care vor trebui sa gestioneze în mod eficient reciclarea ambalajelor care rămân în transferul de responsabilitate. Luând în considerare obiectivele prevăzute în Directiva Economiei Circulare și performanța actuală a colectării separate de la populație putem anticipa că provocarea pentru OIREP-uri va fi una colosală”, a explicat Marius Brînzea.

”Performanța viitoare a OIREP-urilor va depinde de capacitatea acestora de a se adapta la schimbare, și de abilitatea celor implicați activ în colectarea separată (ADI/UAT, salubriști) de a gestiona, în mod eficient tranziția la o piață cu două modele de reciclare complementare (reciclare OIREP și sistemul depozit). Comportamentul consumatorului în relația cu deșeurile de ambalaje va influența în mod decisiv ambele modele de reciclare.”

„Luând în considerare complexitatea procesului cooperarea și transparența sunt esențiale și, în consecință, Reciclad`OR va susține întotdeauna orice inițiativă privind dialogul deschis în managementul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje”, a mai completat Marius Brînzea, Director Strategie Reciclad`OR.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri