Brazilia: Dezastrul inundatiilor, amplificat de urbanizarea haotica

Normal
0

21

false
false
false

RO
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Inundatiile devastatoare care s-a abatut asupra Braziliei au lasat in urma rauri de namol, au ucis peste 500 de oameni si au izolat locuitorii din regiunea muntoasa Serrana, la nord de orasul Rio, scrie cotidianul francez „Le Monde”.

 Tragedia s-a produs in decorul maiestuos al muntilor acoperiti de vegetatie tropicala la numai o suta de kilometri de Rio.

Expertii spun ca amploarea acestui fenomen a fost determinata de furia naturii, dar si si de urbanizarea care s-a facut  haotic. Casele de vacanta, hanurile, hotelurile si cartierele de lux au fost devastate in aceeasi masura ca si cartierele sarace sau zonele locuite ilegal.

Brazilia se confrunta cu cel mai mare dezastru natural din istoria sa, iar nenorocirile nu se opresc aici, deoarece astazi meteorologii au anuntat ca se vor inregistra ploi si mai abundente.

Numarul persoanelor decedate in timpul acestei tragedii este mai mare decat cel inregistrat in 1967, cand la Caraguatatuba, in nordul orasului brazilian Sao Paolo, au pierit 436 de oameni.

Torentele de noroi au inundat casele si au acoperit pasajele

Cei mai multi brazilieni au murit in somn, in momentul in care torentele de noroi le-au inundat in noaptea de marti spre miercuri casele, le-au astupat pasajele si au acoperit masini si arbori.

Dilma Rousseff, presedintele Braziliei, a declarat, la randul sau, in timp ce  survola orasul  Nova Friburgo, unde au pierit peste 200 de oameni, ca nu numai natura este singura vinovata de acest dezastru care a lovit in special locuintele aflate aflate pe versanti. 

„Aproape in toate tarile este interzis sa construiesti case in zonele expuse riscurilor insa nu si in Brazilia. Acest lucru se intampla pentru ca nu avem inca o politica a locuintelor, dar si pentru ca sunt multi oameni saraci care se adapostesc in astfel de locuri”, a spus  Dilma Rousseff.

Guvernul brazilian a deblocat deja 350 de milioane de euro pentru sinistrati.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri