Brasovul, primul oras din tara care foloseste retele electrice inteligente

Municipiul Brasov este primul oras din tara unde a fost implementat, joi, proiectul pilot de retea electrica inteligenta de tip smart grid, intr-un perimetru situat in centrul istoric al Brasovului, potrivit Mediafax.

Proiectul a fost dezvoltat de compania Flashnet in colaborare cu Electrica SA, petnru care au fost facute investitii de circa 5,7 milioane de euro. Pentru proiectul-pilot a fost preferat un perimetru constituit din sapte puncte de transformare, situat in centrul istoric al orasului, o zona dificila din cauza retelei de distributie a energiei electrice invechite.

Conceptul smart grid foloseste un sistem bidirectional de comunicatie pe suportul cablurilor electrice existente, solutie care face posibil transportul de date din orice punct al retelei catre dispeceratul central si care are ca obiective cresterea calitatii serviciilor, reducerea pierderilor in retea si asigurarea unei infrastructuri pentru sistemele de telemetrie.

"Pe baza acestui suport un client poate avea acces in timp real la consumul sau de electricitate, poate afla date despre pret sau informatii despre diferite sisteme, pe internet. Mai mult, reteaua va fi capabila sa gestioneze propriile surse de producere a energiei electrice. Prin intermediul acestui sistem inovator, Brasovul va fi primul oras digital din tara", a spus Ioan Rosca, directorul general al Electrica Distributie Transilvania Sud.

Reteaua inteligenta livreaza electricitate de la furnizori la consumatori folosind tehnologie digitala cu comunicare pe doua cai pentru a controla electrocasnicele din locuinte cu scopul de a economisi energie, de a reduce costurile si de a creste fiabilitatea si transparenta serviciilor.

Proiectul este considerat un "internet al energiei" deoarece pune la dispozitia consumatorului informatii in timp real despre necesarul de energie din fiecare moment. Tehnologia combina elemente de software menite sa imbunatateasca semnificativ functionarea sistemului electric actual, oferind in acelasi timp si posibilitatea modernizarii ulterioare.

Smart grid nu presupune inlocuirea retelei existente, fiindca incorporeaza atat elemente traditionale, cat si unele de generatie noua. Proiectul pilot de la Brasov include reteaua de comunicatii de date prin cablurile de medie tensiune, analiza online a parametrilor de joasa tensiune si punctele de transformare, sistemul de telemetrie tip PRIME, softul de monitorizare si alertare a dispeceratului, sistemul de monitorizare video, controlul accesului in punctele de transformare si senzorii de incendiu, inundatie, temperatura, umiditate si miscare.

Initiatorii proiectului spera ca, in decurs de zece ani, sistemul sa fie raspandit la toti clientii Electrica Transilvania Sud.
 

spot_img

Ultimele știri