Braconierii au ucis în Kenya ultima femelă de girafă albă din lume

Singura girafă albă din Kenya și puiul ei în vârstă de şapte luni au fost ucise de braconieri, spun ecologiştii din această ţară, citaţi de Euronews. Toate semnele indică faptul că animalele au fost ucise și măcelărite de braconieri înarmați.

Image: © Hirola Conservation Program

Scheletele animalelor au fost găsite după o lungă căutare în rezervaţia Ishaqbini Hirola din nord-estul ţării. Animalele ar fi murit în urmă cu patru luni. Braconierii nu au fost identificați și motivul crimei lor rămâne neclar. Serviciul pentru animale sălbatice din Kenya, principalul organism de conservare din Kenya, cercetează în prezent crimele.

Specialiştii sunt de părere că singura girafă albă care a supraviețuit este un mascul, a cărui mamă a fost chiar femela ucisă acum.

„Uciderea ei este o lovitură pentru demersurile întreprinse de comunitate pentru conservarea speciilor rare și unice și un apel de trezire pentru sprijin continuu pentru eforturile de conservare”, a declarat managerul rezervației, Mohammed Ahmednoor, după citat de publicaţia Daily Nation din Kenya.

„Suntem singura comunitate din lume care sunt custodele girafei albe”, a spus el, adăugând că girafa albă a fost „un mare impuls pentru turism” și a descris-o drept o „zi tristă” pentru comunitate și țară.

Descoperirea rarei girafe albe în 2017 a stârnit rumoare în toată lumea. De atunci, un videoclip al femelei cu puiul său postat pe YouTube de către autorităţile din rezervaţie a fost vizionat de aproape jumătate de milion de ori.

Autorităţile spuneau la vremea respectivă că au fost observate doar câteva girafe albe, în Kenya și Tanzania.

Experții spun că animalele nu sunt albinoase, ci prezintă o afecțiune genetică cunoscută sub numele de leucism, ceea ce duce la pierderea parțială a pigmentării pielii. Leucismul afectează multe mamifere, dar este extrem de rar la girafe. În afara acestei familii de girafe din Kenya, doar o altă girafă albă a fost detectată în Africa; a fost văzut ultima dată în Parcul Național Tarangire din Tanzania, în ianuarie 2016, potrivit Trustului Rangelands din Kenya.

Girafele au fost declarate „vulnerabile” în faţa riscului de dispariție – prin braconaj și habitat pierdut – de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

UICN spune că numărul acestora scade. Numărul de indivizi maturi pe baza datelor din 2015 a fost estimat la puțin peste 68.000 – reprezentând un declin de până la 40% în 30 de ani.

spot_img

Ultimele știri