Numărul cazurilor de braconaj cu rinoceri în Africa de Sud continuă să scadă, a anunţat ministrul Mediului Barbara Creecy.
În intervalul ianuarie-iunie, numărul rinocerilor ucişi pentru coarne a fost de 318, în scădere de la 386, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Parcul național Kruger din nordul Africii de Sud a pierdut 190 de rinoceri în primele șase luni ale acestui an, potrivit lui Creecy.
„Deşi lupta împotriva braconajului este departe de a se încheia, suntem mândri să afirmăm că eforturile noastre ca guvern, proprietari de rinoceri şi cetăţeni preocupaţi au dat roade”, a precizat Creecy într-o delcaraţie.
Ea s-a angajat să dubleze eforturile pentru a se asigura că locuitorii de la granițele parcurilor din Africa de Sud beneficiază de măsuri de conservare și de economia biodiversității, astfel încât aceştia să nu fie vulnerabili pentru a fi recrutaţi la operațiuni sindicalizate de braconaj.
Creecy a declarat că Africa de Sud a continuat să lupte împotriva crimei organizate care vizează parcurile sale naționale și private pe măsură ce cererile pentru cornului de rinocer a crescut.
Per ansamblu, rata braconajului cu coarne de rinoceri reprezintă încă ”un risc pentru rinoceri la nivel global”, a precizat World Wildlife Fund (WWF), care a contribuit la instituirea Zilei Mondiale a Rinocerului, într-o declaraţie dată vineri publicităţii.
„Doar prin recunoaşterea reţelei complexe de crimă organizată şi corupţie din spatele fiecărui rinocer mort şi acţionând împreună pentru beneficiul pe termen lung al oamenilor putem opri numărul în creştere de pierderi”, a declarat Jo Shaw, de la WWF South Africa.
În Africa au mai rămas doar 25.000 de rinoceri negri şi albi. Africa de Sud găzduiește aproximativ 85 la sută din populația de rinocer din lume, ceea ce o face centrul crizei de braconaj. Aceste animale sunt ucise pentru coarnele lor, despre care se crede că ar avea proprietăţi medicinale sau afrodiziace, în special în Asia.