Dosar penal pentru braconaj, deschis după ce un pui de zimbru a fost prins într-un laț

Poliția din localitatea Rusca, județul Caraș-Severin, a deschis un dosar penal pentru investigarea unui caz de suspiciune de braconaj, după ce un pui de zimbru sălbatic a fost găsit prins într-un laț. Zimbrii au dispărut din România acum 200 de ani, iar ONG-urile fac eforturi pentru a reface populația.

Foto: WWF România

Puiul de zimbru sălbatic, cu vârsta mai mică de un an, a fost găsit de rangerii din Munții Țarcu, în apropiere de localitatea Rusca. Puiul provine din părinți eliberați de către echipele WWF România și Rewilding Europe, în cadrul proiectului „Life Bison”.

Puiul a fost găsit de către rangerii WWF România Daniel Hurduzeu și Matei Adrian Miculescu aflați pe teren pentru monitorizare. Aceștia au anunțat poliția, garda de mediu și gestionarul fondului de vânătoare.

Sub coordonarea jandarmilor, medicul veterinar Ciprian Hodor a tranchilizat puiul, apoi l-a eliberat, nu înainte de a i se preleva probe de sânge pentru a fi trimise către institutul Senckenberg Forschungsinstitut und Naturmuseum Frankfurt pentru analize ADN. În mai puțin de patru ore de când a fost găsit, puiul s-a reîntors în grupul de cinci zimbri din apropiere.

Primul transport de zimbri, în Munții Țarcu, a avut loc în 2014, iar eforturile au început să capete sprijin financiar din partea Uniunii Europene începând cu anul 2016, în cadrul proiectului „Acțiuni urgente pentru refacerea populațiilor de zimbru în România” (LIFE-Bison). Obiectivul principal al proiectului este de a forma o populație liberă și viabilă de 100 de zimbri în Munții Țarcu și Munții Poiana Ruscă (Coridorul Rusca Montană-Țarcu-Retezat) până în 2021.

Dispărut de pe teritoriul ţării noastre în urmă cu aproximativ 200 de ani, zimbrul a fost reintrodus cu succes în ultimii ani în județele Neamț, Caraș Severin și Hunedoara. Separat de programul WWF, Fundația Conservation Carpathia și-a asumat misiunea de a reface de la zero populația de zimbri în Carpații de Sud, în zona Munților Făgăraș.

„Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa. Rolul său în natură este unul pozitiv, conform studiilor realizate. România are condițiile naturale adecvate, iar noi avem șansa de a contribui la revenirea sa. Alături de celelalte specii, zimbrul va completa un tablou de natură sălbatică, unic în Europa. Credem că suntem norocoși, pentru că asta înseamnă plus-valoare pentru România”, a declarat Daniel Bucur, manager de proiect la Fundația Conservation Carpathia.

spot_img

Ultimele știri