BP a ignorat 3 semnale de alarma inaintea exploziei din Golful Mexic

Angajatii companiei BP au ignorat trei semnale care sugerau iminenta unui pericol cu o ora inaintea producerii exploziei pe platforma Deepwater Horizon, au declarat marti doi membri ai Camerei Reprezentantilor, relateaza Mediafax.

Henry Waxman si Bart Stupak afirma ca se bazeaza pe un raport al unei anchete interne a grupului petrolier britanic BP referitoare la accidentul din 20 aprilie, soldat cu moartea a 11 persoane.

Primul avertisment a intervenit"cu 51 de minute inaintea exploziei". Alarma s-a declansat deoarece "cantitatea de lichide extrasa din puturi era mai mare decat cea pompata din acestea". Dupa zece minute s-a declansat o alta alarma. In pofida faptului ca au fost inchise pentru efectuarea unui test, "puturile au continuat sa prezinte scurgeri, iar presiunea din conducta de foraj a crescut in mod neasteptat".

Ultimul avertisment a avut loc cu 18 minute inaintea producerii accidentului, au precizat congresmenii. In acel moment, s-a observat "o presiune anormala", care a determinat inchiderea pompei.

BP injecteaza ciment in puturile de petrol

Pe teren, compania petroliera se pregatea, marti, sa injecteze ciment in puturile de petrol, care continua sa prezinte scurgeri, la o adancime de 1.500 de metri. Compania a admis ca are sanse limitate sa reuseasca sa opreasca cea mai importanta poluare cu petrol pe mare din istoria Statelor Unite.

Grupul petrolier britanic a anuntat ca va lansa in "zilele urmatoare" operatiunea care consta in injectarea de lichide in puturi, pentru a reduce presiunea, iar ulterior pentru a le inchide cu ciment. In cazul in care aceasta incercare va esua, grupul ia in considerare si alte operatiuni, dar nu inainte de sfarsitul acestei luni.

Noua vizita a presedintelui Obama

Casa Alba a anuntat marti ca Barack Obama va vizita vineri Louisiana pentru a "evalua" operatiunile de lupta impotriva mareei negre. Aceasta va fi cea de a doua vizita a presedintelui american in regiune de la inceputul acestei crize.

Casa Alba, care a fost dur criticata in ultimele zile din cauza neputintei autoritatilor de a prelua controlul asupra scurgerii de titei din puturile submarine, a anuntat ca a "mobilizat una dintre cele mai importante forte de reactie la o situatie de catastrofa din istorie". Aceeasi sursa afirma ca "peste 1.200 de nave si peste 22.000 de persoane, intre care numerosi oameni de stiinta, atat din sectorul public, cat si din sectorul privat, lucreaza timp de 24 de ore din 24 pentru atenuarea consecintelor" poluarii.

Cea mai mare catastrofa din istoria SUA

Reprezentanta Casei Albe pentru probleme de mediu, Carol Browner, a declarat marti ca "nu exista nicio indoiala" ca aceasta este cea mai mare catastrofa din istoria Statelor Unite.

Cea mai devastatoare maree neagra inregistrata in Statele Unite pana in prezent a avut loc in 1989, cand petrolierul Exxon Valdez s-a lovit de un recif, in golful Prince William (Alaska), deversand 38.800 de tone de petrol.

Ecosistemul fragil din mlastinile din Louisiana (sud) este un loc de reproducere pentru pesti, crabi si creveti, care aduce industriei piscicole si turismului 2,4 miliarde de dolari anual. Intr-o piata din Biloxi, un oras de coasta din statul vecin, Mississippi, pretul crevetilor a crescut cu zece procente de la inceputul crizei, potrivit vanzatorilor. Autoritatile au extins marti la 22% proportia apelor teritoriale in care pescuitul in Golful Mexic a fost interzis.

Foto: Boston News

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri