Botswana, care găzduiește aproape o treime din elefanții din Africa, intenționează să ridice interdicția privind vânătoarea animalelor mari, pentru a combate conflictul dintre oameni și fauna sălbatică, despre care guvernul declară că este în creștere.
Situată între Zambia şi Africa de Sud, Botswana găzduieşte cea mai mare populaţie de elefanţi africani, estimată la 135.000 de animale în 2015.
Guvernul a însărcinat o comisie să se pronunţe asupra eventualei ridicări a interdicţiei de vânătoare, în vigoare din 2014.
În raportul său, comisia, prezidată de ministrul dezvoltării rurale, Frans van der Westhuizen, „consideră că este necesar să facă următoarele recomandări: ridicarea interdicţiei de vânătoare” şi „introducerea sacrificării în mod regulat, însă limitat, a elefanţilor”.
„Vă recomandăm un cadru legal care să permită dezvoltarea unei industrii de vânătoare pentru safari și gestionarea populației de elefanţi a țării în intervalul istoric”, a declarat Frans Van Der Westhuizen.
Aceste propuneri urmează să fie dezbătute în guvern înainte de a fi adoptate.
„Dacă este cazul, vom dezbate această chestiune şi în Parlament”, a declarat preşedintele Mokgweetsi Masisi.
Dezbaterea asupra legalizării vânătorii a fost lansată anul trecut după plecarea preşedintelui Ian Khama, un apărător pasionat al faunei sălbatice din ţara sa. În 2014, el a interzis vânătoarea comercială de elefanţi şi alte animale pe cale de dispariţie.
Animalele mari ale lumii riscă să fie vânate până la extincție
Legalizarea vânătorii ar contribui la „promovarea conservării animalelor”, se spune în raport. „Atunci când comunităţile vor cunoaşte (…) veniturile generate de resursele faunei, ele vor proteja natura”, se precizează în text.