Ministrul Mediului si Padurilor, Lazlo Borbely, s-a declarat multumit de adoptarea rezolutiei de interzicere a cianurii in minerit de catre parlamentarii europeni, considerand fireasca aceasta decizie.
“Este o rezolutie normala care reprezinta ingrijorarea politicienilor, de fapt, in legatura cu aceasta procedura. Comia Europeana trebuie, insa, sa analizeze din punct de vedere tehnic aceasta problema pentru ca una este sa faci declaratie politica si alta este sa analizezi din punct de vedere tehnic”, a declarat, pentru Green Report, Borbely.
“Deciziile legislative de la noi din tara nu pot fi deocamdata influentate de aceasta rezolutie, iar pe viitor depinde de pozitia Comisiei Europene pentru ca, deocamdata, noi respectam legislatia Uniunii Europene ca si celelalte tari”, a adaugat ministrul Mediului.
Si eurodeputata PSD Daciana Sarbu este incantata de aprobarea rezolutiei interzicerii cianurilor in minerit. “In sfarsit am speranta ca va veni de la Comisie o propunere care sa ne asigure ca vom fi protejati de accidente ecologice. Astazi s-a dat un semnal important, mai ales tinand cont si de scorul care s-a votat, de numarul de deputati care au votat pentru interzicere”, a declarat Sarbu.
“Eu sper ca si la noi in tara sa se tina cont de acest semnal si de faptul ca in Europa dorim sa ne gandim la viitor si nu la prezent, pentru ca viitorul e mai important pentru noi si mai ales pentru copiii nostri”, a adaugat europarlamentara.
Satisfactie si pentru ONG-urile de mediu
Adoptarea rezolutiei interzicerii cianurilor in PE a fost o veste foarte buna si pentru ONG-urile de mediu de la noi din tara care au speranta ca astfel si in Romania se va face o schimbare in bine.
“Este un lucru senzational bineinteles si acum speram ca si Comisia Europeana sa aiba aceeasi pozitie”, a declarat, pentru Green Report, Ioana Ciuta, director executiv al asociatiei Terra Mileniul III.
Intrebata cum crede ca va influenta aceasta rezolutie deciziile legislative de la noi din tara, ea a raspuns ca exista doua variante in aceasta privinta. “Exista o varianta optimista care se termina cu proiecte de genul acesta si in Romania si varianta pesimista in care o sa se puna tot mecanismul in miscare astfel ca pana la final de 2011 sa inceapa exploatarea miniera”, a afirmat aceasta.
Acelasi sentiment de multumire il au si membrii asociatiei MaiMultVerde care spera ca Guvernul Romaniei sa fie influentat de decizia luata astazi in PE. “Guvernul Romaniei trebuie sa inteleaga ca mesajul acesta il priveste direct si ca eforturile pe care le face acum intr-un mod accelerat si disperat pentru a implementa proiectul minier de la Rosia Montana trebuie sa inceteze. Orice guvern responsabil trebuie sa tina cont de recomandarea transmisa astazi prin votul Parlamentului European”, a declarat Anamaria Bogdan, director de comunicare la MaiMultVerde.
Entuziasmati sunt si ecologistii de la Organizatia World Wide Fund for Nature (WWF) Romania. “Noi salutam aprobarea acestei rezolutii si consideram ca ea in sfarsit dovedeste faptul ca UE este intr-un fel pregatita sa priveasca inainte si sa-si modernizeze modul de abordare a proiectelor de dezvoltare pentru ca acesta este principalul lucru”, a declarat Luminita Tanasie, coordonator WWF Programul Dunare Carpati Romania.
Parlamentarii europeni au adoptat astazi rezolutia de interdictie a cianurilor in minerit in urma unui vot nominal. Acestia au adoptat un amendament adus rezolutiei si au respins alte patru, votul final fiind adoptarea documentului de interzicere a cianurilor. Rezolutia referitoare la interzicerea generala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in UE are ca scop prevenirea unor catastrofe ecologice precum cea din 2000 de la Baia Mare.
Text de Sorina Covrig