Bogdan Olteanu: Compania energetica va repara greselile economice din trecut

Infiintarea companiei energetice nationale va repara greselilor economice de la inceputul anilor 90, cand societatile din acest domeniu au fost separate, a declarat joi presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu.

"Separarea companiilor energetice a fost o greseala economica strategica. Am privit cu mult interes faptul ca societatile de stat s-au separat, in timp ce cele private urmareau din ce in ce mai mult integrarea. Prin aceasta companie nationala, care este un proiect de mare forta, incercam sa reparam aceasta greseala", a spus deputatul.

In opinia sa, aceasta companiei va trebui cotata la bursa, pentru ca actionariatul sa fie privat in pondere cat mai mare.

Potrivit lui Olteanu, o noua companie care va integra vertical societatile din energie ramase in posesia statului ar conferi Romaniei o putere investitionala in regiune.

"Nu cred ca Romania va mai putea avea o crestere economica puternica, de sase-sapte la suta, doar pe baza resurselor interne. Trebuie sa privim alte economii care au stiut sa isi pastreze cresterea economica pe termen lung. Prin aceasta companie, avem o capacitate mai buna de a colabora pe pietele economice din regiune, iar domeniul energetic este important pentru orice expansiune economica", a subliniat Olteanu.

Deputatul a mai spus ca este mai putin important daca aceasta companie se va infiinta sub forma unui holding sau prin preluarea unor active de catre o anumita societate. "Ceea ce conteaza este capacitatea investitionala", a adaugat Olteanu.

El a subliniat ca aceasta viziune asupra economiei trebuie continuata si de viitoarea guvernare, indiferent de forta politica, asa cum o companie privata isi mentine proiectele chiar si dupa schimbarea managementului.

"Aceste idei sunt mai vechi decat noi, trebuie continuate si extinse", a aratat Olteanu.

La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a spus ca aceasta companie trebuie infiintata cat mai repede.

Acesta a subliniat faptul ca preluarea Hidroelectrica de catre Electrica, asa cum prevede un proiect de HG al AVAS, nu este o idee buna.

"Hidroelectrica nu trebuie transformata din franzela in firimituri. Ideea inglobarii ei in Electrica este de-a dreptul hilara", a punctat ministrul.

Pe de alta parte, Vosganian a aratat ca infiintarea companiei nationale ar permite alocarea unor sume de bani de la o companie la alta, iar fonduri precum cele obtinute din privatizarea Electrica Muntenia Sud, circa 400 milioane euro, ar putea fi transferati pentru realizarea hidrocentralei de la Tarnita sau pentru realizarea cablului submarin Romania-Turcia.

spot_img

Ultimele știri