Dr. Bogdan Antonescu, expert în schimbări climatice, demontează un mit: Nu vorbim de o distrugere a rasei umane

Dr. Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice extreme, a explicat, la primul episod al Green Report Podcast, care a fost lansat miercuri, 25 aprilie, că nu putem vorbi, chiar în contextul schimbărilor climatice, despre o dispariție a rasei umane până în 2100, anul până la care oamenii de știință fac predicții. Cu toate acestea, stilul nostru de viață va fi puternic afectat de creșterile de temperatură.

Scenariul acesta cu <<nu o să supraviețuim ca rasă umană>> este greu acum de văzut pentru că noi când ne uităm la ce se întâmplă în viitor folosim niște supercalculatoare. De obicei, ne uităm până în 2100. Care și așa pare o perioadă foarte îndepărtată. (…) Până în 2100 nu o să existe această distrugere a rasei umane. Cel mai probabil, o să dispară anumite specii de plante și animale care nu au cum să se adapteze la o creștere a temperaturii medii globale foarte mare”, a declarat Antonescu, la Green Report Podcast cu Raluca Fișer.

Totuși, schimbările climatice vor avea un impact puternic asupra oamenilor. În România, vom avea în mod frecvent temperaturi de 45 de grade C pe timpul verii, iar deșertificarea se va accentua.

Deșertificarea României înseamnă, în contextul schimbărilor climatice, ceva normal, pentru că ne așteptăm ca tot bazinul Mării Mediterane să intre într-o perioadă de secetă”, a spus omul de știință.

Un efect al schimbărilor de temperatură la nivel global va fi acela că zonele umede vor avea și mai multe precipitații în viitor, iar zonele care sunt uscate vor fi din ce în cei mai uscate.

Vor fi anumite regiuni ale lumii unde nu se va mai putea trăi din cauza temperaturilor ridicate. Orientul Mijlociu, Pakistan, regiuni din Nordul Indiei. Nu vor mai avea condiții pentru a susține viața”, a mai spus Antonescu, subliniind că aceste temperaturi ridicate, alături de lipsa apei, vor duce la accentuarea fenomenului de migrațiune climatică.

Invitatul primului episod al Green Report Podcast este dr. Bogdan Antonescu, în prezent cercetător principal în cadrul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică. Doctor al Universității din București, Facultatea de Fizică, a lucrat ca meteorolog specializat în vremea severă și cercetător la Administrația Națională de Meteorologie din România, precum și ca cercetător postdoctoral la Universitatea din Manchester (Marea Britanie). Este membru al Societății Regale de Meteorologie și membru al Laboratorului European pentru Furtuni Severe și al Societății Americane de Meteorologie.

Primul episod al Green Report Podcast poate fi urmărit în întregime aici (Nu uita să dai like, share and subscribe):

Citește și: De ce lansăm Green Report Podcast și ce aduce el nou 

Green Report Podcast cu Raluca Fișer te pune în temă cu sustenabilitatea

spot_img

Ultimele știri