Biotehnologiile pot salva resursele naturale

Un rol important in dezvoltarea unei agriculturi intensive durabile il au si biotehnologiile, dar si bunele practici in domeniu pe care fiecare fermier sau producator ar trebui sa le respecte, a declarat, marti, in cadrul Forumului Romanian Agribusiness, Valentin Soneriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Trebuie acordata o atentie deosebita si respectarii de catre fiecare fermier, producator agricol, a bunelor practici agricole si de mediu, in vederea protectiei solului si apelor, impotriva fenomenelor de degradare si poluare. Consider ca un rol important in dezvoltarea agriculturii intensive il au si biotehnologiile”, a mentionat Valentin Soneriu.

Potrivit acestuia, utilizarea eficienta a resurselor agricole este o provocare internationala, cat si europeana, conservarea resurselor de baza si dezvoltarea unei agriculturi intensive durabile reprezinta provocari la care trebuie sa identificam solutii in perioada care urmeaza.

Productia agricole trebuie sa se dubleze in urmatorii 37 de ani

Pana in anul 2050, productia agricola va trebui sa creasca cu 70 – 100% pentru a hrani cele 9 miliarde de oameni.

Pana in 2050 vom avea inca 2 miliarde de guri de hranit. Pe masurile ce tarile emergete vor continua procesul de dezvoltare, cetatenii acestora isi vor schimba obiceiurile alimentare si vor consuma mai multre produse animale, cum sunt carnea si laptele (fapt care va pune presiune pe resursele de hrana si apa viitoare – n.r.). Dar nu doar obiceiurile alimentare se vor schima ci si clima”, a precizat, Dominique Zygmont, directorul pe Europa de Sud-Est al Syngenta, prezent in cadrul discutiilor.

Acesta a tinut sa precizeze ca agricultura viitorului inseamna sa producem mai mult, cu mai putine resurse si pe suprafete mai mici de pamant fertil.

Tehnologia agricola nu este atat de dezvoltata pe cat ar trebui sa fie deoarece acceptarea acesteia in viata de zi cu zi se face greu. << Nu cunoastem suficient produsul, trebui sa mai investim in cercetare>> Insa cand vreodata acel insuficient va fi suficient?”, a mai spus Zygmont.

Conform datelor Serviciului International pentru Achizitia de Aplicatii Agri-Biotech (ISAAA) pe 2011, prezentate de dr. Ralph Scorza, horticultor si cercetator in cadrul Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite, suprafata mondiala cultivata cu plante biotehnologice era de 160 milioane de hectare, iar profiturile celor 16,7 milionae de agricultori au crescut cu 44 miliarde de dolari.

Cifra estimativa a meselor consumate pe glob si care contin ingredient biotehnologice este de un miliard.

Potrivit acelorasi date, prin folosirea plantelor biotehnologice, cantitatea de emisii de CO2 a fost redusa cu 1,9 milioane de tone. De asemenea in perioada 1996 – 2011 cantitatea folosita de pesticide a fost redusa cu 473 mii tone, iar suprafata de terenuri conservate s-a ridicat la 108,7 milioane de hectare.

Mai putine pesticide si combustibil consumat in UE

Cercetatorul american a mai precizat ca in Uniunea Europeana (UE), la o rata de adoptie de 50% a culturilor biotehnologice disponibile in prezent se poate obtine o diminuare cu 14,5 mii tone pe an a cantitatii de pesticide utilizate, reducerea cu 7,5 milioane de hectare a suprafetelor tratate, economisiera a 20,5 milioane litri de motorina si reducerea cu 73.000 de tone a emisiilor de CO2 in atmosfera.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri