Numărul de certifcate verzi alocate Bioenergy Suceava, centrala de cogenerare care utilizează resturi de lemn, rădăcini, crengi și rumeguș pentru producerea energiei termice, a fost redus la jumătate ca urmare a Ordinului Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor 1534/2016. Acesta a exclus lemnul de foc și resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasă certificabilă. Compania ar putea ataca în contencios administrativ.
„Ordinul 1534/2016 motivează excluderea lemnului de foc pentru producerea de energie prin faptul că acest lucru are un impact negativ asupra aprovizionării cu lemn de foc a populației cât și a creșterii prețului la lemnul de foc necesar încălzirii locuințelor”, a declarat Adrian Ciurtin, managing partner Ciurtin și Asociații, reprezentanții legali ai Bioenergy.
Acesta consideră că modificarea este nelegală și abuzivă.
„Încalcă un cadru legilativ deja stabilit (Legea 220/2008 – n.r.) și este abuzivă în contextul în care s-a investit, s-a operat, s-a obținut o acreditare din partea statului pe un anumit tip de tehnologie și pe o anumită sursă (…) Ministerul Mediului vine să adauge la lege redefinind ce a definit deja legea. Nu poți reglementezi printr-un ordin, peste lege, să restrângi efectele acesteia”, a explicat Adrian Ciurtin.
Reprezentantul Ciurtin și Asociații a adăugat că societatea are în vedere mai multe căi de atac, iar cei care au elaborat orbinul vor plăti prejudiciile aduse companiei.
Legea contenciosului administrativ ne oferă toate mijloacele legale pentru a anula acest ordin. Oricine a inițiat acest ordin, și mă refer la instituții nu la oameni, va plăti pentru prejudicul creat”, a spus Adrian Ciurtin.
Bioenergy va aplea la importuri
Adrian Bordea, acționar Bioenergy, a declarat că impactul scoaterii lemnului de foc și a deșeurilor din silvicultură din categoria de biomasă certificabilă are un efect de circa 30% în veniturile companiei. Acesta a precizat că societatea se va orienta că importurile de lemn și deșeuri forestiere.
O sa trecem și la import de lemn din țările vecine. Nu pot să dau cifre exacte deoarece nu știm încă prețul de transport, dar prețurile lemnului sunt mai mici decât în România. Conform legii și lemnul de import beneficiază de certificate verzi. E adevărat că ordinul pune un semn de întrebare și asupra importurilor. Modul în care este formulat ordinul te-ar putea duce la concluzia că dacă iei deșeuri din import și le arzi nu poți să primești certifcate de origine și ca atare certificate verzi decât dacă sunt procesate pe teritoriul României”, a explicat Bordea.
Anual centrala de cogenerare din Suceava consumă 100.000 de tone de lemn uscat, din care mai puțin de jumătate este lemn de foc sau deșeuri din silvicultură. Potrivit datelor statistice, în România locuințele individuale consumă 16 milioane de metri cubi pentru încălzire, în vreme ce producătorii de energiei care folosesc biomasă consumă 0,7 milioane de metri cubi.
Potrivit Legii 220/2008, centralele care folosesc biomasa din deșeuri silvice, deșeuri agricole vegetale sau rumeguș beneficiază de 2 CV/MWh pentru biomasa din deșeuri silvice, deșeuri agricole vegetale, rumeguș etc iar în cazul în care energia electrică este produsă în cogenerare de înaltă eficiență, cum este cazul Bioenergy, se acordă suplimentar încă 1 CV/MWh.