Comisia Europeană a clasificat biodieselul pe bază de ulei de palmier ca nesustenabil, în încercarea de a reduce consumul produselor asociate cu defrișările. Grupurile de mediu atrag atenția că propunerea legislativă conține mai multe lacune juridice care ar putea fi exploatate de către furnizori.
Conform propunerii legislative, majoritatea biocombustibililor pe bază de ulei de palmier nu vor fi considerați o sursă de energie regenerabilă.
Conform ONG-ului Transport & Environment (T&E), biodieselul bazat pe ulei de palmier emite de trei ori mai multe gaze cu efect de seră decât dieselul pe bază de combustibili fosili, dacă este luată în considerare și utilizarea terenurilor.
Industria uleiului de palmier a încercat fără succes să controleze lanțul de aprovizionare și să evite uleiul de palmier produs de pe urma defrișărilor pădurilor tropicale.
Grupurile verzi au aplaudat propunerea legislativă ca un prim pas către recunoașterea legăturii între uleiul de palmier și defrișări, însă au atras atenția asupra unor lacune juridice semnificative în text. Deosebit de îngrijorătoare sunt excepțiile aplicate uleiului de palmier obținut din plantații mai mici de cinci hectare, sau produse pe „terenuri nefolosite”.
Conform T&E, giganții industriei uleiului de palmier integrează deseori ferme mici în modelul lor de business. T&E au criticat și excepția privind terenurile nefolosite, care ar putea fi utilizate în beneficiul comunităților locale.
„Comisia trimite un semnal important prin luarea deciziei că biodieselul pe bază de ulei de palmier nu este sustenabil. Însă oferă cu o mână și ia înapoi cu alta. Nu poți cataloga biodieselul pe bază de ulei de palmier ca nesustenabil, apoi să creezi o lacună la fel de mare ca nivelurile de consum curente și să crezi că oamenii nu vor observa. Decizia este arbitrară, încalcă mandatul obținut de către comisie de la miniștri și Parlamentul European și ignoră suportul public masiv pentru încheierea nonsensului legat de dieselul din ulei de palmier.”