Biocazanul sau cum obtine Haiti combustibil ieftin din excremente umane

Haitienii, impinsi de saracie, holera si defrisarea generalizata, sunt pe cale sa gaseasca o sursa de combustibil ieftin, bazata pe reciclarea excrementelor umane, informeaza AFP.

„Biocazanul“, responsabil cu transformarea deseurilor organice in biogaz si fertilizant lichid bogat in nutrienti, solicita infrastructura minima: toalete „legate“ la o fantana etansa, „captusita“ cu caramizi, care este conectata la un bazin. 70 de astfel de sisteme sunt deja functionale, in timp ce alte 70 sunt in constructie.

Lipsite de aer, bacteriile care se dezvolta in excrementele umane consuma 85% din reziduuri producand metan, explica hidrologul Martin Wartchow.

„Restul deseurilor organice, de 15%, este deversat cu apa in exces intr-o zona verde unde se biodegradeaza“, a continuat Wartchow, membru al ONG-ului brazilian Viva Rio, din Port-au-Prince.

„Nici un produs chimic nu este folosit in timpul procesului, iar la sfarsit, apa colectata este complet curata.

Pentru a demonstra acest lucru, inginerul isi baga mana intr-un bazin cu apa filtrata, clara si inodora.

„Crestem chiar si pesti aici“, a intarit hidrologul.

Un astfel de sistem recent construit la un centru Viva Rio, care a adaposteste zilnic 600 de tineri, va fi conectat la o cantina pentru a inlocui folosirea carbunilor.

Inginerii responsabili de proiect vor sa inlature astfel dependenta haitienilor de carbuni, folositi la incalzire si gatit. Astfel s-ar crea o alternativa la energia provenita din carbuni, deloc ieftina in Haiti, cea mai saraca tara din emisfera vestica.

Din cauza dependentei de carbuni, Haiti se confrunta cu un avansat fenomen de defrisare. Insula Hispaniola, impartita cu Republica Dominicana, are in prezent paduri doar pe 1.5% din suprafata fata de 80%, cat avea cand a fost descoperita de Columb in secolul 15.

„Natiunile Unite au finantat multe studii pentru a gasi solutii de inlocuire a carbunilor. Dar tot ce aveau de facut era sa se duca in Nicaragua sau China“, a declarat Wartchow.

In Nicaragua, exista deja 70.000 de „biocazane“, iar in China de 1.000 de ori mai multe.

Sistemul, aflat in curs de implementare in Haiti, ofera o solutie simpla si eficienta la problema majora a excrementelor umane, cu care se confrunta orasele mizere de corturi care au aparut dupa cutremurul devastator din ianuarie 2010. In urma dezastrului, peste 250.000 de haitieni au murit, iar 1.300.000 au ramas pe drumuri.

Epidemia de holera a scos la suprafata consecintele dramatice survenite in urma lipsei unui sistem de canalizare functional. Bolile cauzate de bacteriile din apa, care se dezvolta in conditii insalubre, au luat viata a 4.700 de oameni pana in prezent.

Totusi, dupa instalarea unui „biocazan“, mai sunt destule lucruri de facut, in special instruirea localnicilor in legatura cu modul de folosire a dispozitivului.

Sursa foto: flickr.com

Bogdan Tupilat

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri