Bill Gates investeşte într-un startup care produce ulei de palmier sintetic

Fondul Breakthrough Energy Ventures, susţinut de Bill Gates, a condus o rundă de investiții de 20 de milioane de dolari pentru C16 Biosciences, un startup cu sediul în New York, care lucrează la crearea de alternative durabile pentru uleiul de palmier, anunţă Bloomberg.

Startup-ul, fondat în urmă cu trei ani, folosește microbii pentru a converti deșeurile alimentare și produsele secundare industriale în ulei de palmier sintetic, care susține că poate înlocui versiunea derivată din plante.

Investiția va fi folosită pentru creșterea echipei și pentru a tehnologiei. Pe piaţă există un număr tot mai mare de startup-uri care lucrează la dezvoltarea alternativelor la uleiul de palmier.

Interesul pentru alternativele de ulei de palmier este în creștere, pe măsură ce reducerea impactului asupra mediului său devine o problemă critică. Majoritatea uleiului de palmier este produs la tropice, unde companiile distrug deseori pădurile bogate în carbon pentru a face spațiu pentru plantații. Ceea ce este și mai rău este faptul că mulți producători pun focuri ca o modalitate ieftină de a elimina pădurile și terenurile agricole, ceea ce duce la creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră din proces și strică bogata biodiversitate a regiunii.

Piața uleiului de palmier se extinde rapid și ar putea valora aproape 93 de miliarde de dolari anul viitor. Începând cu mijlocul anilor ’90, în urma cercetărilor care arată că uleiurile vegetale sunt proaste pentru sănătate, marile companii alimentare au trecut la utilizarea uleiului de palmier, care nu conține grăsimi trans dăunătoare. În prezent se găsește în peste 50% din produsele de larg consum, potrivit investigațiilor ONG-ului Palm Oil Investigations..

Breakthrough Energy Ventures dorește să investească în companii care au potențialul de a reduce emisiile cu până la 500 de milioane de tone în fiecare an. Printre investitorii fondului se numără fondatorul Amazon, Jeff Bezos, șeful grupului Virgin Richard Branson și Michael Bloomberg, fondatorul și proprietarul majoritar al Bloomberg LP.

Uleiul de palmier din surse durabile este disponibil astăzi pe piață, dar producția sa este mică și nu este ieftină. Acesta este motivul pentru care startup-urile, cum ar fi C16, încearcă ceva diferit.

Cele mai utilizate grupe de produse care conțin ulei de palmier

C16 folosește o drojdie proprie, pe care o hrănește cu deșeuri care conțin carbon. Aceasta ar putea include excesul de alimente din supermarketuri și case sau glicerol din producția de biocombustibili. Startup-ul poate produce în fiecare săptămână aproximativ 10 kg de ulei de palmier sintetic, dar intenționează să crească producţia până la 1.000 de kilograme folosind banii investiți. Acest lucru i-ar permite să devină furnizor pentru marile companii, începând cu cele de produse cosmetice și apoi cu industria alimentară.

Utilizarea deșeurilor asigură că materiile prime sunt ieftine și reduce impactul asupra mediului, a declarat Shara Ticku, directorul executiv al C16. Oferă alternativei sintetice o șansă de a avea un preț cât mai scăzut, dacă nu chiar mai ieftin decât, versiunea naturală.

Alte companii urmează acest proces. Startup-ul din California, Kiverdi Inc., utilizează microbi pentru a converti dioxidul de carbon într-o alternativă la uleiul de palmier. Startup-ul scoțian Revive Eco extrage uleiuri utile din deșeurile de cafea, iar startup-ul indonezian Biteback găsește acele uleiuri în insecte.

Nu există nicio garanție că va funcționa. Universitatea din Bath studiază dezvoltarea alternativelor de ulei de palmier și este posibil să concluzioneze că tehnologia actuală nu este economică la scară comercială.

 

spot_img

Ultimele știri