Bijuteriile carpatice se unesc

Prima Conventie Carpatica din cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Mediu la lucrarile Retelelor Carpatice ale Ariilor Protejate (CNPA) a avut loc in perioada 23-24 septembrie 2008 la Poiana-Brasov. Evenimentul a reunit peste 100 de reprezentanti ai administratiilor ariilor protejate, ministri ai mediului si organizatii conservationiste din Regiunea Carpatica pentru a discuta si planifica o viitoare cooperare pentru natura si conservarea acestei regiuni.

Reteaua Carpatica a Ariilor protejate (CNPA) cuprinde administratiile ariilor protejate ale muntilor Carpati din Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Ucraina. Retelele au fost stabilite in cadrul schemei Conventiei pentru Protejarea si Dezvoltarea Sustenabila a Carpatilor.

Noua retea va oferi o platforma pentru schimb de experienta, promovare a parcurilor si cooperare pentru conservarea acestora, promovarea Regiunii Carpatice si a bijuteriilor sale, precum si sprijinirea conservarii acesteia pe termen lung.

Principalele subiecte care au fost dezbatute in cadrul conventiei au fost: turismul, turismul ecologic, finantare sustenabila pentru ariile protejate, planificarea si implementarea masurilor de management, cresterea nivelului de responsabilitate si educatie ecologica, precum si managementul ursilor bruni si al altor mari populatii de carnivore.

Muntii Carpati au fost identificati de WWF ca fiind una dintre cele 200 cele mai valoroase regiuni ecologice de pe planeta. In aceasta regiune traiesc aproximativ doua treimi din populatia ursilor bruni din Europa, precum si alti mari carnivori.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri