Berile la doză sunt contaminate cu substanța toxică BPA

Odată cu venirea verii, vânzările de bere la doză cresc semnificativ. Însă berile ambalate în doze de aluminiu sunt contaminate cu BPA, o substanță chimică periculoasă pentru organismul uman care poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății.

Vânzările de bere la doză sunt în creștere în întreaga lume. În România, producătorul URBB, care fabrică brandurile Tuborg, Carlsberg și Skol, a înregistrat o creștere de 35% a vânzărilor de bere la doză. În SUA, vânzările de cutii de bere artizanale au crescut cu aproape 30% anul trecut.

Dozele de bere conțin Bisfenol A (BPA), un compus sintetic care împiedică lichidul să aibă gust de aluminiu. Chiar și în doze mici, BPA a fost asociat cu probleme ale sistemului nervos și reproducător, diabet, afecțiuni cardiace, dezvoltarea sânilor la bărbați, precum și probleme de dezvoltare la copii.

Industria BPA și companiile de bere susțin că BPA este sigur și că nivelul de BPA dintr-o bere este de 450 de ori mai scăzut decât limita stabilită de 0.05 miligrame per kilogram de greutate corporală pe zi stabilită de EPA.

via Guvernul Canadei

Însă activiștii atrag atenția că nivelurile de BPA din bere sunt periculoase pentru corpul uman chiar și în doze foarte mici. Organizația The Beer Advocate relatează că Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA a interzis folosirea BPA în fabricarea sticlelor pentru bebeluși și a ambalajelor pentru lapte praf.

„BPA are o parte întunecată. Din punct de vedere biologic, compusul arată foarte similar cu estrogenul, însemnând că se poate comporta ca acest hormon puternic dacă intră în corp. Când este ingerată, substanța fără gust și miros BPA poate deregla procesele biologice și poate afecta sistemul reproducător și nervos, precum și dezvoltarea comportamentală, în special la copii cu sisteme digestive subdezvoltate care metabolizează în mod insuficient chimicala.”

vegis.ro

Nu există încă informații clare despre efectele pe care BPA le are asupra oamenilor, însă dat fiind faptul că majoritatea oamenilor ajung în contact cu BPA prin intermediul mai multor produse (alimente la conservă, anumite recipiente din plastic și paie de băut) și sunt expuși cronic la această substanță, unii cercetători recomandă evitarea produselor care ar putea fi contaminate cu ea.

În plus, deși aluminiul are printre cele mai ridicate rate de reciclare, producția acestuia este dăunătoare pentru mediul înconjurător. Aluminiul este obținut din bauxită, o rocă sedimentară care este extrasă prin procedee invazive pentru mediu și costisitoare din punct de vedere al energiei. Procesul de topire și de rafinare al aluminiului necesită multă energie electrică și emite gaze cu efect de seră, cum ar fi perfluorocarburi (PFC),  hidrocarburi aromate policiclice (PAH), fluor, dioxid de sulf și dioxid de carbon.

Producția unei doze de bere de 0,35 litri necesită 2.07 kilowați-oră, față de 1.09 kilowați-oră necesari pentru fabricarea unei sticle de bere de aceeași dimensiune.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri